Interview met een ‘papierverzamelaar’

In deze ‘Week van de Geschiedenis‘ kwam ik op de website Geschiedenis.nl een interessant interview tegen met verzamelaar Klaas Kornaat.

“Het zo maar ophopen van materiaal is geen verzamelen. Ikzelf ben op het pietluttige af gericht op kwaliteit. Als ik na jaren zoeken een tijdschrift vind, maar het is licht vochtig geweest, of er zit een scheur in de cover, dan laat ik het liggen. Concessies in de kwaliteit maken van je verzameling een festival van kneuzen en halfbakken materiaal.”

Historicus Klaas Kornaat (1957) verzamelt papier. Politieke prenten, tijdschriften, kranten, brochures, pamfletten en reclame-materiaal uit de late negentiende en twintigste eeuw. Bijzondere exemplaren van vroege geïllustreerde bladen (l’Illustration) en latere nieuwsmagazines (Life, Time magzine) puilen uit de kasten. Daarnaast zijn er stapels uitgaven van allerlei politieke, culturele en maatschappelijke organisaties: van een anarchistisch strijdschrift tot een ansichtkaart van de Nederlandse Zendingsbond. Troetelkind binnen de collectie: materiaal rond de Rode Valken, een onderafdeling van de socialistische jongerenvereniging AJC.

    kornaat.jpg
     Steuncertificaat ter ondersteuning van Belgische oorlogsinvaliden (1917)
    (uit de verzameling van Klaas Kornaat)



    Leave a Response