Bijzonder boekproject bij 20 jaar Zingende Zaag

roes-1.jpg

De Haarlemse uitgeverij De Zingende Zaag, van dichter en beeldend kunstenaar George Moormann bestaat twintig jaar.

Met De Zingende Zaag Producties brengt George Moormann (1958) vanaf februari 1989 de opvatting in praktijk dat ‘poëzie meer is dan een regen inkt op papier’. Met een gummetje op het omslag, vermomd als stripboek, sigarenkist of zeepdoos, als een ‘onzichtbaar boek’ (Tabula Rasa) of in de vorm van een gezelschapsspel. Voor elke publicatie ontwikkelt Moormann een concept, dat richtlijn is voor zowel de op verzoek geschreven gedichten als de vorm en opmaak van de betreffende uitgave. Zowel voor de manifestaties als de kunstenaarsuitgaven nodigt hij geestverwanten uit. Behalve met dichters en beeldend kunstenaars maakt hij met bevriende ontwerpers waar wat bekend staat als de Zaag-formule: vormgeving en inhoud tot in details op elkaar afstemmen.

Moormann en zijn Zaag vieren nu hun porseleinen bruiloft.

Jubileumuitgave

Roes is zowel een kunstobject als een poëziebundel. De driedelige jubileumuitgave bestaat uit een dichtbundel, een door Joost Swarte geïllustreerde porseleinen boekfoedraal en een porseleinen boekfles.

In Roes kun je lezen en je kunt er uit drinken. Op aanwijzingen van dichter en beeldend kunstenaar George Moormann ontwierp productontwikkelaar Bob van Schie de boekfles en het boekfoedraal.

Aan de bundel, die maar liefst 264 pagina’s telt, werkte de fine fleur der Nederiandse poëzie mee. Joost Swarte maakte de illustraties voor het binnenwerk. De tekeningen zijn op lichtdoorlatend papier gedrukt en zo vormgegeven dat de lezer én scherp én wazig ziet: het moment van extase tussen bezieling en bezatting.

Tot 9 januari 2010 te koop voor € 150,-, daarna wordt de verkoopprijs € 450,-.  Een ‘special edition’ is te koop voor € 295,- / 495,-.

Aan Roes, tussen Bezieling en Bezatting werken 39 Titanen der Nederlandse letteren mee: Robert Anker, Jan Baeke, H. H. ter Balkt, Benno Barnard, Carla Bogaards, Wim Brands, Tsead Bruinja, Frans Budé, Maria van Daalen,T. van Deel, Maarten Doorman, Remco Ekkers, Pam Emmerik, Kester Freriks, J.H. van Geemert, Piet Gerbrandy, Elma van Haren, Erik Jan Harmens, Wim Hofman, Peter Holvoet-Hanssen, Hans Kloos, Hester Knibbe, Anton Korteweg, Mark Kregting, Peter van Lier, Erik Lindner, Thomas Möhlmann, George Moormann, Tonnus Oosterhoff, Henk Pröpper, Th. van Os, René Puthaar, Georgine Sanders, Alfred Schaffer, Victor Schiferli, Peter Swanborn, Peggy Verzett, Leo Vroman en Menno Wigman.One Response to “Bijzonder boekproject bij 20 jaar Zingende Zaag”

  1. […] Bijzonder boekproject bij 20 jaar Zingende Zaag | Boekendingen… https://www.boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=3913 – view page – cached * Oratie Saskia de Bodt aan Universiteit van Amsterdam – 13 nov. 2009 » * « (T) Amerikanen jaloers op onze vaste boekenprijs… […]

Leave a Response