Tentoonstelling Charlotte Mutsaers in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende – tot 31 jan. 2010

mutsaers-1.jpg
Tentoonstelling ‘Charlotte Mutsaers – Aangespoeld met pen en penseel’

Het literaire en beeldende oeuvre van Charlotte Mutsaers te zien in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende. Behalve haar schilderijen en prenten zijn daar in samenwerking met het Letterkundig Museum talloze voorwerpen, manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten bijeengebracht.

“Charlotte Mutsaers behoort tot die bijzondere groep kunstenaars die zowel schrijvend als schilderend vorm aan het leven geeft. Haar sterke band met Oostende en de eigenzinnige positie die zij in de Nederlandse postmoderne literatuur en de schilderkunst van de Nieuwe Figuratie heeft verworven, vormen de aanleiding tot de tentoonstelling ‘Charlotte Mutsaers – Paraat met pen en penseel’.

Behalve haar schilderijen en grafiek worden in samenwerking met het Letterkundig Museum van Den Haag curiosa, manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten bijeengebracht. De expositie wil een retrospectieve van haar beeldende kunst zijn, doorspekt met biografische gegevens en verwijzingen naar en citaten uit haar literaire werk. De kruisbestuiving tussen deze drie aspecten ontwikkelt zich als een associatieve zoektocht naar rode draden binnen het wijdvertakte betekenisweb van Mutsaers’ artistieke oeuvre. Dit web ontspint zich stukje bij beetje, zonder dat de chaotische magie ervan wordt doorprikt.”

Voorjaar 2010 zal deze overzichtstentoonstelling doorreizen naar het vernieuwde Letterkundig Museum in Den Haag.

– Van 31 oktober 2009 – 31 januari 2010
– De tentoonstelling is dagelijks geopend van 14.00-17.00 uur, op zondag ook van 10.00-12.00 uur en is gratis toegankelijk.
– Venetiaanse gaanderijen, hoek Zeedijk / Parijsstraat in Oostende

  • Interview Charlotte Mutsaers op Klara: interview (voor Ned. geblokkeerd?)

Boek mutsaers-2.jpg

Samen met deze tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij het Schrijversprentenboek ‘Paraat met pen en penseel’, samengesteld door Daan Cartens. Dit rijk geïllustreerde boek vormt de catalogus bij de tentoonstellingen in Oostende en Den Haag.

Het bevat inleidende essays over haar literaire werk (Bart Vervaeck) en beeldende werk (Paul Hefting). Een catalogusgedeelte met een ruime selectie uit haar plastische oeuvre en talloze foto’s, citaten en fragmenten uit haar werk en interviews geven een schitterend beeld van Mutsaers’ vaak bejubelde veelzijdigheid.

Paperback, 128 pag. / ISBN 978 90 234 4128 1 / Prijs € 25,-

Update 12 nov. 2009

oostende-mutsaers.jpg

Foto van Micheline Permanne, die een bezoek bracht aan Oostende en over de tentoonstelling schreef:

“Ik moet zeggen dat het echt de moeite waard is. De aard van haar spiritualiteit en de levensvreugde die uit haar schilderwerken spreekt maakt het een opbeurende tentoonstelling. De kleine parafernalia zoals foto’s uit haar jeugd, kranteknipsels en andere droedels geven een mooi beeld van haar leven, aangevuld met een paar mooie foto’s van bekende Vlaamse fotografen als Lieve Blancquaert en Michiel Hendrickx. Een aanrader voor uw lezers als de tentoonstelling naar Den Haag verhuist.”

  • Hier nog wat meer foto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *