‘Drie fatale vrouwen’ in het Louis Couperus Musem – november 2009 – mei 2010

couperus-drievrouwen.jpg

De najaarstentoonstelling in het Louis Couperus Museum in Den Haag heeft als onderwerp een vergelijking tussen de romans Anna Karenina (van Leo Tolstoj), Emma Bovary (van Gustave Flaubert) en Eline Vere (van Louis Couperus). Het is een vergelijking, op literair, sociaal cultureel en historisch gebied.

Overeenkomsten
Wat deze drie dames vooral gemeen hebben is een grote behoefte aan liefde. Anna is de grote romantica van het drietal. Zij valt als een blok voor de knappe officier Wronsky en zet daarvoor haar hele bestaan op het spel, en dat van hem – met het tragische einde vandien. Emma is verliefd op de liefde en zoekt haar heil bij minnaars; haar man gaat eraan onderdoor en zij uiteindelijk ook. Eline zegt letterlijk dat zij zo’n behoefte heeft aan warmte en liefde, maar zij krijgt het nooit. In die zin is zij misschien wel de meest treurige van alle drie de heldinnen. Haar Otto vindt echter het geluk bij een ander.

Corsetten en vergif
De tentoonstelling laat beelden zien van het leven van soortgelijke vrouwen in de negentiende eeuw: in schilderijen, prenten en mode. Om aan te geven dat het hebben van een minnaar niet eenvoudig kan zijn geweest in de tijd dat vrouwen strakke korsetten droegen is de staande vitrine gevuld met damesondergoed uit de periode. Een vitrine met historische potten en flessen ‘vergif’ uit de Haagse Hofstadapotheek – de enige Jugendstilapotheek in de Residentie – verwijst naar het feit dat alle drie de genoemde personages aan de drugs waren: Anna en Eline namen morfine om te kunnen slapen, Emma kwam aan haar tragisch einde door een overdosis arsenicum. Anna wierp zich voor de trein. Dit is gevisualiseerd in de tuinkamer van het museum.


De tentoonstelling wordt op 22 november 2009 geopend door Heleen van Royen.

Update

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *