Van Da Vinci tot Playboy – facsimile’s uit bibliotheek Rijksmuseum te zien bij de OBA – vanaf 2 dec. 2009

davici-playboy.jpg
Van Da Vinci tot Playboy

De mooiste facsimile’s uit de Rijksmuseumbibliotheek

Op woensdag 2 december wordt om 17.00 uur de bijzonder tentoonstelling Van Da Vinci tot Playboy – De mooiste facsimile’s uit de Rijksmuseumbibliotheek geopend in de Expozaal van de Centrale Bibliotheek van Amsterdam. Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum en Irma Boom, grafisch ontwerper, zullen spreken tijdens deze opening. De tentoonstelling is t/m 28 februari 2010 te zien.

Dat de Rijksmuseumbibliotheek een prachtige collectie facsimile’s heeft is een goed bewaard geheim. Het bezit honderden kostbare facsimile’s (kopieën) van bijzondere handschriften, gedrukte boeken, tekeningen en prenten. De term komt van het Latijnse fac simile en betekent letterlijk ‘maak gelijkend’.

Van Da Vinci tot Playboy toont een keuze van 35 facsimile’s. Het zijn kopieën van originelen uit de Middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Op de tentoonstelling zijn onder andere schetsboeken en opschrijfboekjes van Leonardo da Vinci, Canaletto en Inigo Jones te zien. Heel bijzonder zijn de vier dozen met Japanse erotische prentreeksen waarvan de originelen in het British Museum rusten.

Een opvallende aanwinst is de eerste aflevering van Playboy met de beroemde kleurenfoto waarop Marilyn Monroe staat als sweetheart of the month. De oorspronkelijke aflevering is in 1953 in zwart-wit op goedkoop papier gedrukt. Later is het als facsimile uitgegeven in een imitatieleren koffer met roodfluwelen voering waarop het karakteristieke Bunny logo prijkt.

  • Over deze tentoonstelling – OBA.


Leave a Response