‘100 jaar W.G. van de Hulst’ in Museum Elburg vanaf 27 november 2009

elburg-vdhulst.jpg
Expositie 100 jaar W.G. van de Hulst

Originele manuscripten, illustraties en veel boeken, maar ook de stoel van de schrijver W.G. van de Hulst (1879-1963) binnenkort te zien in Museum Elburg. Hier gaat op 27 november een tentoonstelling van start over de bekende kinderboekenschrijver.

Over meester-verteller Van de Hulst is het laatste woord nog altijd niet gesproken. Hoewel er honderd jaar na zijn debuut nauwelijks meer iets nieuws te melden valt, blijft het werk van de christelijke kinderboekenauteur boeien en ontroeren. In Museum Elburg zijn ze alle drie te zien: ‘Willem Wijcherts’, ‘Ouwe Bram’ en ‘Van een klein meisje en een groote klok’ in originele, eerste druk. Met deze boeken is het precies een eeuw geleden allemaal begonnen.

De levensloop van de auteur werd lang niet altijd gekenmerkt door de harmonie en de gemoedelijkheid waarmee zijn werk nu weemoedig wordt geassocieerd. Willem Gerrit van de Hulst verloor op jonge leeftijd zijn vader en twee zusjes. Kort voordat hij tot bovenmeester werd benoemd, overleed zijn vrouw en bleef hij met twee kleine dochters achter. Een nieuwe periode in zijn leven brak echter aan toen hij in 1916 hertrouwde met Jeanette Maan. Samen zouden ze nog vier kinderen krijgen, van wie de oudste –ook een Willem Gerrit– als illustrator nauw met zijn vader ging samenwerken. Nadat ‘junior’ in 1933 de tekeningen voor ”Een muis in dit huis” had verzorgd, illustreerde hij voortaan bijna alle boeken van zijn vader.

De bezoeker van Museum Elburg kan de prenten bekijken én ze te vergelijken met tekeningen van Bottema en Isings, die het werk van Van de Hulst illustreerden voordat zijn zoon daarmee begon.  Ook zullen de bekende boekjes ‘In de Soete Suikerbol’ aanwezig zijn.

tentnijkerk3.jpg

  Boekenmarkt
  Op zaterdag 12 december zal er een boekenmarkt plaats vinden in het museum Elburg. Verzamelaars van W.G. van de Hulst boekjes kunnen hier hun verzameling compleet maken of aanvullen.

  Kerstmarkt
  Tegelijkertijd zal in Vesting Elburg het evenement ‘Kerst in de Vesting’ plaatsvinden met als thema ‘Inde Soete Suikerbol’. Dit thema zal centraal staan tijdens beide dagen op 11 en 12 december 2009 d.m.v. straattheater. Het kan zomaar gebeuren dat u ineens oog-in-oog staat met de dikke olijke bakker, zijn lange magere vrouw, de koning, het prinsje. Kortom alle personages uit de boekjes ‘Inde Soete Suikerbol’ zullen tijdens beide dagen acte de pressence geven. Voor meer informatie kijkt op: Kerst in de Vesting.  One Response to “‘100 jaar W.G. van de Hulst’ in Museum Elburg vanaf 27 november 2009”

  1. […] Informations : Type : VillePays : (NL)Latitude : 52.4500000°Longitude : 5.8333333° Aux environs : EspelSchoklandApeldoornAviodromeBunschotenDalfsenDeventerDrontenEmmeloordEmst Liens connexes : oostkunst » Blog Archief » Marc van ElburgMarc is van oudsher een boerenpummel, althans dat vindt hij zelf, zie de video. In werkelijkheid (volgens de makers Roderik en Theo van dit filmpje) kan hij worden gerekend tot de veelbelovende kunstenaars van deze tijd.Batfighters-Elburg » start nieuwbouwOp donderdag 17 december aanstaande om 14.30 uur zullen de wethouder van onderwijs van de gemeente Elburg, de heer Gerard van der Velde, en de locatie directeur van het Van Kinsbergen college, de heer Han Giesen, de eerste bouwhandeling …Batfighters-Elburg » 'Gemeente krijgt spijt van school.'ELBURG – Wethouder Henk Wessel van Elburg denkt dat de gemeente spijt gaat krijgen van het goedkeuren van de kleurstelling van de nieuwe Van der Capellenschool aan de Paterijstraat. Hij twitterde vorige week: “Nogmaals gekeken naar de …'100 jaar W.G. van de Hulst' in Museum Elburg vanaf 27 november …Originele manuscripten, illustraties en veel boeken, maar ook de stoel van de schrijver W.G. van de Hulst (1879-1963) binnenkort te zien in Museum Elburg. Hier gaat op 27 november een tentoonstelling van start over de bekende … Contact & Informations […]

  Leave a Response