(T) Bibliotheek Ets Haim tijdelijk bij Bijzondere Collecties van Vrije Universiteit Amsterdam

De Bibliotheek Ets Haim wordt voor langere tijd ondergebracht bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

ets-haim.jpgHet huidige onderkomen van de joodse bibliotheek, de Portugese Synagoge in Amsterdam, wordt intensief verbouwd. Deze verbouwing moet in 2011 zijn afgerond.

Qua samenstelling sluiten de Bijzondere Collecties van de UB en de Bibliotheek Ets Haim goed bij elkaar aan. Beide partijen richten zich met name op het religieuze boek en de geschiedenis daarvan. De tijdelijke verhuizing biedt dan ook kansen voor een vruchtbare samenwerking: er zijn plannen voor onder meer enkele tentoonstellingen.

Sinds 2003 staat de collectie van Ets Haim op het Memory of the World Register van de UNESCO. Vijf jaar eerder plaatste de staatssecretaris van Cultuur haar al op de lijst van de Wet tot Behoud van Cultuurbezit.

De Bibliotheek Ets Haim is opgericht in 1616 en is sinds 1675 gevestigd in het complex de Portugese Synagoge. De 30.000 gedrukte werken en 500 handschriften omvatten tal van onderwerpen: behalve joodse studies ook literatuur, geschiedenis en natuurwetenschappen.Leave a Response