‘An Elephant Came By – 24 Dutch illustrators’ / wereldtournee start in OBA op 10 dec. 2009

elephant.jpg
Ted van Lieshout opent vandaag de tentoonstelling ‘An Elephant Came By – 24 Dutch illustrators’ in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Hij presenteert dan ook de bijbehorende, door hem geschreven catalogus.

De tentoonstelling bevat werk van 24 toonaangevende Nederlandse kinderboekillustratoren. Om de kwaliteit en diversiteit van de illustraties uit hun werk in het buitenland te tonen, organiseert het Nederlands Literair Productie en Vertalingenfonds (NLPVF) een wereldtournee. Bedoeling is daarmee de bekendheid van Nederlandse illustratoren en vertalingen van hun werk te stimuleren.

Er is een selectie gemaakt van ruim 100 illustraties uit prentenboeken van 24 kinderboekillustratoren:

Dick Bruna, Charlotte Dematons, Harrie Geelen, Annemarie van Haeringen, Margriet Heymans, Wim Hofman, Philip Hopman, Yvonne Jagtenberg, Ceseli Josephus Jitta, Jan Jutte, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Martijn van der Linden, Mance Post, Sieb Posthuma, Wouter van Reek, Daan Remmerts de Vries, Ingrid & Dieter Schubert, Thé Tjong-Khing, Marit Törnqvist, Max Velthuijs, Fiep Westendorp, Sylvia Weve, Fleur van der Weel.

De tentoonstelling begint haar reis in het voorjaar van 2010 in Spanje. In het najaar van 2010 zal zij te zien zijn in verschillende steden in Mexico en doorreizen naar Zuid-Amerika. De komende jaren staan onder andere China, Duitsland, Engeland, Frankrijk en enkele Oost-Europese landen op het programma.

  • De tentoonstelling is te zien tot en met 28 februari 2010 op  de jeugdafdeling van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade.

Catalogus
Ted van Lieshout heeft de teksten van de bijbehorende catalogus geschreven: interviews met de illustratoren, een ‘state of the art essay’ over Nederlandse kinderboekillustraties en een verhaal over een ‘Olifant die door de tentoonstelling loopt’.