Genieten van literaire tv van 47 jaar geleden…

Het is 19 september 1962, op het enige tv-kanaal waar naar gekeken kan worden, is de eerste uitzending van een serie ‘Literaire ontmoetingen’.

H.A. Gomperts praat met de dichter J.C. Bloem. Het gesprek wordt voorafgegaan door het gedicht ‘De Nachtegalen’, gelezen door Ton Lutz.

Ik heb van ‘t leven vrijwel niets verwacht,
‘t geluk is nu eenmaal niet te achterhalen.
Wat geeft het?—In de koude voorjaarsnacht
Zingen de onsterfelijke nachtegalen

Het gesprek met de dichter, deels aan de hand van foto’s, is omlijst met filmbeelden, gemaakt door Hans Keller, die ook de regie van het programma doet.

De reeks Literaire ontmoetingen ging in deze opzet door tot april 1964. Er werden veertien afleveringen gemaakt.

Over de vijftiende aflevering, met Remco Campert, ontstond een conflict met de AVRO. Campert wilde een gedicht voorlezen met de zinsnede ‘alles zoop en naaide’. De AVRO weigerde hiervoor toestemming te geven en Gomperts en Keller stapten op.

DVD-boxliteraire-ontmoetingen.jpg
Uitgeverij Bas Lubberhuizen heeft een box met twee DVD’s uitgebracht, met daarop tien afleveringen van deze historische reeks Literaire ontmoetingen.

Het is een bijzondere ervaring om de nog jonge grootheden als Hugo Claus, Harry Mulisch en G.K. van het Reve aan het woord te zien en te horen. Maar ook de overige portretten zijn boeiend om te zien: Gerrit Achterberg, J.C. Bloem, Simon Carmiggelt, Willem Elsschot, Adriaan Morriën, Adriaan van der Veen en Simon Vestdijk.

Twee uitzendingen werden niet door Gomperts gepresenteerd, omdat deze gewond raakte bij een ongeluk met zijn auto. Het programma over Willem Elsschot op 18 september 1963, wordt gepresenteerd door Simon Carmiggelt en op 13 november brengt Ed Hoornik Gerrit Achterberg in beeld.

Als extra is toegevoegd het filmmateriaal dat al was gemaakt voor de uitzending met Remco Campert, die uiteindelijk niet doorging.

Ook leuk om te zien zijn de bekende figuren die in beeld komen om hun bijdragen te leveren aan de filmportretten. Zoals bijvoorbeeld bij Mulisch: W.L. Brugsma, Jan Hein Donner en een jeugdige Cees Nooteboom. In de bijdrage over Remco Campert zien we Jan Vrijman, Rijk de Gooijer en Frans Weiss.

De mooi verzorgde box bevat ook een boekje van 28 pagina’s, met herinneringen van Hans Keller aan het programma, korte introducties van de opgenomen afleveringen, een artikel over H.A. Gomperts en een kort stukje van Kees Fens over Literaire televisie.

Presentatie
Van de schrijvers die in Literaire ontmoetingen te zien waren, zijn alleen Harry Mulisch en Remco Campert nog in leven. Zij waren ook aanwezig bij de presentatie van de DVD-box op 21 oktober 2009 in het Theater van het Woord, OBA Amsterdam.

Ik vind het geheel een bijzonder aantrekkelijke uitgave en een aanrader voor het kerstkado-wensenlijstje.


Literaire ontmoetingen
2 DVD’s met ruim 6 uur film, boekje 28 pagina’s
Uitgeverij Bas Lubberhuizen
Prijs € 24,50

Een gedachte over “Genieten van literaire tv van 47 jaar geleden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *