Witte rozen op 100 schrijversgraven…

Wie volgt? Een reis in 30 dagen langs 100 schrijversgraven

Op 4 maart vindt de opening plaats van de nieuwe vaste opstelling van het Letterkundig Museum in Den Haag, Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur. Ter gelegenheid daarvan legt Aad Meinderts, directeur van het museum, in de maand februari als eerbetoon een witte roos op de graven van elk van de 100 Pantheon-auteurs.

Een voorbijganger in de buurt van het bezochte kerkhof of gedenkmonument wordt gevraagd een fragment voor te lezen uit het werk van de betreffende auteur. De 100 zorgvuldig gekozen citaten, door ‘gewone lezers’ voorgelezen, vormen tezamen een bloemlezing uit onze literatuur.

De reis van Meinderts voert hem door Nederland en België, maar ook zal hij onder meer Jeruzalem (Jacob Israël de Haan), Auvers-sur-Oise (Vincent van Gogh), Bazel (Erasmus), Bergen Belsen (Anne Frank), Formentera (Bert Schierbeek), Suriname (Albert Helman), Ghana (Willem Godschalck van Focquenbroch) en Greystones (Marten Toonder) aandoen. Op volle zee wordt niet alleen hulde gebracht aan Cola Debrot en J.H. Leopold, maar ook aan H. Marsman, die in 1940 om het leven kwam toen hij, de oorlog ontvluchtend, van Frankrijk naar Engeland overstak.

De bijzondere verhalen die tijdens de literaire pelgrimage en aan het graf worden verteld, vormen een unieke literatuurgeschiedenis in anekdoten.

Twitteraars en bezoekers van de website www.wievolgt.com kunnen de literaire reis op de voet in woord en beeld volgen. De belevenissen, foto’s en filmopnamen worden uiteindelijk samengebracht in een virtuele expositie.

Onderhoud schrijversgraven
< Wellicht is deze publiciteitsstunt een stimulans voor de aktiviteiten van het fonds “Perzik van Onsterfelijkheid”. De Koninklijke Boekverkopersbond en het Prins Bernhard Cultuurfonds stelden in januari 2007 gezamenlijk een fonds in (€ 150.000,-), voor het onderhoud en herstel van graven en grafmonumenten van Nederlandse schrijvers.

Van enige aktiviteit rond dit fonds is verder nog niets vernomen…

Afgebeeld zijn drie boeken over schrijversgraven:

– Waar ligt Poot? Over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers – Hans Heesen, Harry Jansen en Ed Schilders – Uitgeverij De Prom, 1997

– Pen in ruste, schrijversgraven in Midden-Nederland – Hans Heesen en Harry Jansen – Uitgeverij De Prom, 2001

– Behoudens deze steen : een gids langs schrijversgraven in Nederland en Vlaanderen – Hans Heesen, Harry Jansen en Ed Schilders – Uitgeverij Aspekt, Soesterberg, 2004

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *