‘Vorstelijk tuinieren’ in Teylers Museum toont prachtige bloemenboeken – vanaf 31 jan. 2010

highgrove-florilegium.jpg
The Highgrove Florilegium, Addison Publications Ltd.**

Een ontmoeting met Prins Charles, koning Lodewijk XIV, koning-stadhouder Willem III en keizerin Joséphine Bonaparte: Tijdens Vorstelijk tuinieren maakt u een wandeling door de belangrijkste koninklijke tuinen van de afgelopen 400 jaar.

De tentoongestelde originele aquarellen van Highgrove Florilegium – een prestigieus boek met bloemportretten uit de tuin van de Britse kroonprins- vormen het hoogtepunt. Nooit eerder waren deze botanische tekeningen van de prinselijke residentie Highgrove in Nederland te zien.

De tentoonstelling Vorstelijk tuinieren loopt van 30 januari t/m 9 mei 2010 in Teylers Museum te Haarlem.

Naast tekeningen uit het boek van Prins Charles toont Teylers Museum andere topwerken uit de botanische kunst.

hortus-eystettensis.jpg

De zogenaamde florilegia, bloemenboeken, kennen een lange geschiedenis. Vele vorstenhuizen lieten in voorgaande eeuwen hun bloemen- en plantencollecties vereeuwigen in rijk geïllustreerde en exclusieve boekwerken. Een van de zeldzaamste en mooiste florilegia ter wereld bevindt zich in de collectie van Teylers Museum: de Hortus Eystettensis uit 1613 met handgekleurde afbeeldingen van exotische planten uit de tuin van kasteel Willibaldsburg in Eichstätt. (Zie foto, ex. op tentoonstelling in Wiesbaden, 2008.)

De kleurrijke bloemtekeningen uit Hortus Regius Honselaerdicensis (1685-1688), laten bezoekers zien welke bloemen de Nederlandse stadhouder Willem III verzamelde in de tuinen van paleis Honselersdijk.

Ook zijn enkele florilegia te zien van de hand van Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) die als dé meester van de botanische kunst bekendstaat. In dienst van ‘rozenkeizerin’ Joséphine de Beauharnais (1763-1814), vrouw van Napoleon, kon hij zijn teken- en schildertalent optimaal ontwikkelen.

De tentoonstelling wordt geflankeerd met lezingen en workshops. Kijk voor meer informatie in de agenda.

** Om de hoek…

Antiquariaat De Vries & De Vries is letterlijk om de hoek gelegen van het Teylers Museum en zij tonen tijdens de expositie een bijzondere collectie antieke boeken en prenten met betrekking tot tuinen, landschappen, flora en natuurlijke historie.

Hoogtepunt van de expositie vormt de aanwezigheid van een inzage-exemplaar van The Highgrove Florilegium: exclusief voor Nederland en het Europese vasteland.

The Highgrove Florilegium
Op uitnodiging van HRH The Prince of Wales hebben vooraanstaande botanische kunstenaars zeven jaar gewerkt aan tekeningen van planten en bomen die groeien in de tuinen van de prins op Highgrove in Gloucestershire.

Op initiatief van Prins Charles is er een gelimiteerde editie van 175 exemplaren uitgegeven met alle tekeningen: The Highgrove Florilegium.

Each volume, which has been painstakingly produced, will measure 650 x 475 x 60 mm (approx 2 feet 2 inches x 1 foot 7 inches x 2 inches) and will be offered for sale by subscription in two volumes in a leather half-binding at £10,950.

De opbrengst van deze uitgave komt ten goede aan The Prince’s Charities Foundation.

charles-highgrove-fl.jpg