150 jaar Max Havelaar – tentoonstelling Bijzondere Collecties – tot 16 mei 2010

affiche-max-havelaar-2010.jpg

150 jaar Max Havelaar

Honderdvijftig jaar geleden schreef Multatuli zijn beroemde boek Max Havelaar: een werk van uitzonderlijke literaire kwaliteit, dat bovendien een enorme maatschappelijke en politieke impact heeft gehad. Het is dan ook opgenomen in de Canon van de Nederlandse Geschiedenis. De uitgave van dit belangrijke boek wordt herdacht met de tentoonstelling Het is geen roman, ‘t is een aanklacht! 150 jaar Max Havelaar. Deze tentoonstelling is te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, de plek waar de handschriften van Multatuli worden bewaard.

In de tentoonstelling wordt het politieke, maatschappelijke en literaire belang van Max Havelaar in beeld gebracht. Centraal staat de aanklacht tegen onderdrukking, een boodschap die nog steeds actueel is. De tentoonstelling is gemaakt door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het Multatuli Genootschap.

* Het is geen roman, ‘t is een aanklacht! 150 jaar Max Havelaar
* 3 februari t/m 16 mei 2010
* Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam
* Oude Turfmarkt 129 (Rokin), 1012 GC  Amsterdam
* open ma–vrij 10–17 uur, za–zo 13–17 uur

  • Zie website Bijzondere Collecties

havelaar-1860.jpghavelaar-2010.jpg

Op 15 mei 1860 verscheen bij uitgeverij De Ruyter in Amsterdam het boek dat de Nederlandse geschiedenis een andere wending zou geven: Max Havelaar of de koffijveilingen van de Nederlandsche Handelmaatschappij. Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820–1887), wilde met het boek de misstanden aan de kaak stellen die hij had meegemaakt toen hij van 1838 tot 1856 als ambtenaar diende in Nederlands-Indië. (Links deze eerste druk.)

Rechts de jongste uitgave (febr. 2010) van NRC-redacteur Gijsbert van Es, die de klassieker hertaalde en bewerkte in modern Nederlands.

Een gedachte over “150 jaar Max Havelaar – tentoonstelling Bijzondere Collecties – tot 16 mei 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *