30 rode Billy boekenkasten…

billy-30-1.jpg

Op het strand van Sydney zette IKEA 30 rode boekenkasten neer om het 30-jarig bestaan van ’s werelds grootste boekenkast-hit te vieren (zie Mail Online, 3 febr. 2010).

Het officiële jubileum van 30 jaar Billy boekenkasten werd al in oktober 2009 gevierd. Hoewel ook mijn boeken vnl. in Billy’s verblijven, was het feestelijk moment eerlijk gezegd niet tot mij doorgedrongen.

Sinds 1979 zijn er 41 miljoen BILLY boekenkasten gemaakt. Als je ze allemaal achter elkaar legt, krijg je een baan van ruim 70.000 kilometer. Die afstand staat gelijk aan bijna twee keer de wereld rond.

Om dat te vieren schenkt IKEA van 12 tot en met 25 oktober voor elke verkochte BILLY boekenkast 2 euro aan Stichting Lezen & Schrijven. Dertig jaar BILLY is ook reden voor een speciaal ontwerp. Daarvoor werd de hulp van een aantal goede designers gevraagd. Zij ontwierpen een aantal Limited Editions. Op is ook echt op. Misschien worden ze ooit nog wel eens antiek…

IKEA vond dat BILLY wel een eigen boek had verdiend na 30 jaar trouwe dienst aan boekenliefhebbers over de hele wereld. Het boek is een eerbetoon aan BILLY en aan de prachtige boekenwereld door de jaren heen. Er staat zelfs een recept in voor BILLY’s favoriete sandwich. Het boek is alleen verkrijgbaar bij IKEA.

Bron: IKEA

billy-30-2.jpg

PS – The factory where the bookcases are made knocks out 15 Billys a minute; 3.1 million a year…Leave a Response