Boekenpost kiest Marieke Lont als antiquaar van het Jaar 2010

boekenpost-106.jpg

Het tijdschrift Boekenpost maakt in het vandaag verschenen nummer bekend dat Marieke Lont uit Amsterdam de titel ‘Antiquaar van het jaar 2010’ mag dragen.

Deze titel wordt voor de tweede keer toegekend. Vorig jaar mocht Ton Stille uit Maastricht zich Antiquaar van het jaar 2009 noemen.

De keuze viel ditmaal op Marieke Lont “omdat ze tegen de tijdgeest in nog steeds een winkel heeft, wekelijks op diverse markten en beurzen staat, zelf ook regelmatig het een en ander organiseert en zij ook nog recent is toegetreden tot het bestuur van de Bond van Handelaren in Oude Boeken”. In deze Boekenpost staat een interview met haar door hoofdredacteur Caspar Wechgelaer.
(NL-Street over antiquariaat Lont)

In dit 106e nummer van Boekenpost veel aandacht voor verzamelen
Janneke van der Veer sprak met Marcel Raadgeep, die zich al meer dan vijfentwintig jaar, als onderzoeker en verzamelaar, bezig houdt met Annie M.G. Schmidt. Hij schreef onder meer de veelgeroemde bibliografie ‘Ik krijg zo’n drang van binnen‘.

In een tweede interview doet zij verslag van haar ontmoeting met Piet J. Buijnsters (1933), waarvan begin maart zijn boek ‘Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie‘ verschijnt. Hij vertelt hoe hij te werk is gegaan bij de keuze van de verschillende verzamelaars en geeft vast een voorproefje van de personen die in het boek aan de orde komen.

Het verzamelen van boekenleggers komt aan bood in aflevering 7 van een serie over Nederlandse boekenleggers van grafisch kunstenaars.

boekenpost-106-2.jpgEn verder…

– Frits Booy schrijft over de geschiedenis van ‘Antropomorfisme in kinderboeken’. Hiermee wordt bedoeld het toekennnen van menselijke eigenschappen aan dieren, planten, voorwerpen en kosmische verschijnselen. Reynaart de Vos is natuurlijk het bekendste voorbeeld, maar er blijkt veel meer te vertellen op dit vlak.

– Aandacht voor de prentkunst van graficus Hans van Dokkum (1908-1995).

– Een nieuw kunstenaarsboek van Titi Zaadnoordijk.

– Een interview met Jana Beranová, stadsdichter van Rotterdam, maar ook groot boekenliefhebber.

– Leven en werk van dichteres en schrijfster Lidy van Eijsselsteijn (1904-1986) krijgt uitvoerig aandacht.

– Ook aandacht voor het boek De art deco van Ella Riemersma, geschreven door Peter van Dam.

Tussen deze artikelen door veel nieuws en nieuwtjes in de vaste rubrieken over nieuw verschenen boeken, tentoonstellingen en het Rondje Boekenland.



Leave a Response