‘Deventer, boekenstad van Nederland’ – lancering van een nieuwe website

deventer-bs-2.jpg

Vandaag, dinsdag 16 maart 2010, vindt de introductie plaats van de website ‘Deventer – boekenstad van Nederland’ www.deventerboekenstad.nl. Deze nieuwe website is een van de activiteiten in het kader van de jubileumviering 450 jaar Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB).

deventer-bs-1.jpg

Deze website bevat “een schat aan informatie over de geschiedenis van drukkers, uitgevers, schrijvers en het aan het boekenvak verwante culturele leven”.

Waarom is Deventer dé boekenstad van Nederland?
Deventer was aan het eind van de vijftiende eeuw één van de belangrijkste drukkerscentra van de Nederlanden en behoorde tot de Europese top tien, samen met onder andere Venetië, Keulen en Parijs. In 1477 drukte Richard Pafraet zijn eerste boek in Deventer. Deze drukker, afkomstig uit Keulen, zorgde er samen met Jacob van Breda voor dat de boekdrukkunst in Deventer tot grote bloei kwam.

Deventer kende in de vijftiende eeuw een grote economische bloei, mede door de jaarmarkten, die een grote aantrekkingskracht hadden op kooplieden van heinde en verre. Mede daardoor was Deventer de belangrijkste stad in het Oversticht. Door de aanwezigheid van de Latijnse School was er een grote behoefte aan schoolboeken en werd de stad een ideale vestigingsplaats voor drukkers en uitgevers. De oprichting van het Athenaeum Illustre in 1630 deed de vraag naar boeken nog stijgen. Deventer bleef door de eeuwen heen altijd verbonden met ‘het boek’.

deventer-bs-3.jpg

Op de website is op het openingsscherm ruimte voor nieuwsberichten en verder is (bij de start) informatie te vinden over 118 schrijvers, 38 drukkers, 866 boeken tot 1800 en 24 topstukken uit de schatkamer van SAB.

deventer-bs-4.jpg

Wel komisch is de aanwezigheid boven de zoekresultaten van al deze kostbare geschriften, van de tabjes ‘Winkelwagentje’ en ‘Bestellen’.

Ook ontbreken de adressen van de vele boekhandels en antiquariaten in Deventer niet en is er een stadswandeling langs relevante lokaties opgenomen.

Kortom Deventer staat als Boekenstad weer wat steviger op de digitale kaart.



Leave a Response