Lees, lees, lees! – Boekenweggeefdag 26 maart 2010

lettere-lettere-lettere.jpg

Italiaans initiatief wil de wereld weer aan het lezen krijgen
Om het lezen te promoten heeft Alberto Schiariti het project Leggere, leggere, leggere! bedacht. In dat kader geven vrijdag 26 maart duizenden Italianen een geliefd boek aan een onbekende.  Schiariti hoopt met het project niet alleen het lezen te bevorderen, maar mensen ook door het lezen dichter bij elkaar brengen.

Vlaanderen volgtkrant-gent.jpg
Bijna 250.000 mensen hebben zich aangesloten. Om het initiatief te ondersteunen, plaatste de Belgische-Italiaanse Margherita Mazzocchi een oproep op haar blog om in België hetzelfde te doen. Mazzocchi: ‘Het valt me op hoe weinig er gelezen wordt. Omdat er een internetcultuur heerst, is chatten voor velen belangrijker geworden dan een boek lezen. Ook de televisie overheerst. In een boek kun je zoveel meer terugvinden dan op televisie of internet. Daarom richtte ik met enkele Vlaamse vriendinnen een Facebook-groep op waar we iedereen proberen aan te sporen meer te lezen.’

Doet Nederland ook mee?
Saskia Balmaekers nam het goede voornemen over en deed via haar blog Ciao Tutti een gelijksoortige oproep. Balmaekers: ‘Bij dezen wil ik de oproep van Alberto Schiariti en Margherita Mazzocchi ook hier in Nederland laten weerklinken. Geef vrijdag 26 maart een boek dat je heeft ontroerd of heeft doen lachen aan een vreemde en kijk wat er gebeurt! Ik heb mijn boek al klaarliggen: Thuis in Rome van Rosita Steenbeek. Dan kan een van de marktmannen die me ’s ochtends altijd vrolijk fluitend begroet, een onbekende mede-Amsterdammer of de eigenaar van het koffiebarretje op het station meegenieten van zowel het Italiaanse initiatief als het leven in Rome…’

boekenweggeefdag-2010.jpg

Italiaanse promo voor 26 maart 2010.

Z E G T  H E T   V O O R TLeave a Response