Reclameontwerper Reinier Saul (1910-1977) – Boekensalon 22 april 2010

Grafisch ontwerpster Debbie Saul (1971) kwam jaren geleden in het bezit van de hutkoffer van haar grootvader, Reinier Saul (1910-1977). Hij groeide op in Berlijn en vluchtte, als zovele joden, vanwege het opkomend nazisme in 1933 naar het buitenland. Hij vestigde zich in Amsterdam als reclametekenaar. De vondst van de hutkoffer leidde tot een boek en tot schenking van het materiaal aan de Bijzondere Collecties.

an-meine-kinder.jpg

Boek
In de koffer bevonden zich behalve persoonlijke brieven, familiefoto’s en een dagboek een schat aan schetsen, ontwerpen en allerlei drukwerk. Aan de hand van dit materiaal reconstrueert Debbie Saul in het boek An Meine Kinder de bijzondere levensgeschiedenis van haar grootvader.

Ontwerper Ben Bos schreef een inleiding op het grafische werk en Nop Maas redigeerde het dagboek van Reinier Saul. Het boek is geheel in fullcolor gedrukt, heeft een omvang van 240 pagina’s en is ruim geïllustreerd met foto’s, grafisch werk en autobiografische notities.
Het boek verschijnt bij 99 uitgevers.

Tentoonstelling in OBA
Een keuze uit het ontwerpwerk van Reinier Saul wordt vanaf 22 april tot 30 mei 2010 tentoongesteld in de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan de Oosterdokskade, in de vitrines op de 5e etage.

Boekensalon
Het programma van deze Boekensalon op donderdag 22 april 2010, in het teken van Reclameontwerper Reinier Saul (1910-1977) heeft een wat afwijkend karakter.

De aanvang is om 15.00 uur en omvat de officiële overdracht van het archief van Reinier Saul aan de Bijzondere Collecties, gevolgd door de overhandiging van het boek ‘An meine Kinder’ door Debbie Saul aan Judith Belinfante.

Om 16.30 uur volgt een boottocht naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) waar de vitrinepresentatie wordt geopend door Joost Swarte.

Als u deze gebeurtenis wilt bijwonen kunt u zich hier aanmelden.

UPDATE

– VPRO-radioprogramma ‘De Avonden’ besteedt op woensdag 21 april a.s. van 20.00 tot 21.00 uur aandacht aan het boek. Anton de Goede interviewt dan Debbie Saul, Ben Bos en Nop Maas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *