(T) Stichting Couperushuis Surinamestraat gooit handdoek in de ring…

couperus-huis.jpgPlannen voor aankoop ‘Couperushuis’ gestaakt

De Stichting Couperushuis Surinamestraat was opgericht om het voormalige woonhuis van de schrijver Louis Couperus aan de Surinamestraat 20 voor publiek te behouden. Deze stichting zal ophouden te bestaan.
De stichting heeft dit besloten omdat zij de vooruitzichten voor het project in het economische klimaat van het moment bepaald niet roos­kleurig vindt
.

Na vertrek van de Egyptische ambassadeur kwam het antieke gebouw in 2006 te koop te staan. Het huis is gedeeltelijk nog in de originele staat van de tijd dat Couperus er ‘Eline Vere’ schreef. Zo heeft het nog een prachtige stijlkamer en suite, een voor Den Haag zo kenmerkende inpandige serre, classicistische marmeren schouwen en houten lambrizering.

Als verontrust burger vormde de econoom prof. dr. Arnold Heertje in de zomer van 2007 een actiecomité met bekende Nederlanders om het voormalige woonhuis van Couperus te redden (zie eerder bericht BD). Het huis zou onder andere nieuw onderdak moeten bieden aan het Couperusmuseum. In het Comité van Aanbeveling zaten grootheden als Hella Haasse, Arnon Grunberg en Frits Bolkestein.

De stichting wist in de beginperiode veel fondsen te werven. Maar de situatie is veranderd door de economische crisis en door de roep van sommige politieke partijen om de overheidssubsidies op cultuur te verminderen dan wel stop te zetten, zo stelt de stichting. Als de eigenaar en de gemeente toestemming geven, zal de stichting het overgebleven saldo na opheffing gebruiken om dan tenminste een gedenkplaat aan te brengen op de gevel van Surinamestraat 20. Op deze gedenkplaat zal informatie staan over de geschiedenis van dit bijzondere huis.

  • Website couperushuis.nl

(bericht overgenomen van Gemeente Den Haag)    Leave a Response