Uitgeverij Doppelgänger publiceert überfictie – het nieuwe literaire genre waarbij alles fictief is…

+ + P E R S B E R I C H T + +

Nieuw literair genre van nieuwe uitgeverij
Uitgeverij Doppelgänger publiceert überfictie

De eerste twee boeken van uitgeverij Doppelgänger worden op zondag 6 juni 2010 om 16.00 uur gepresenteerd in café Weemoed in Tilburg:

doppel-1.jpgSchotse Rock Too van Dermot McNatterman

Schotse Rock Too van Dermot McNatterman is een encyclopedie van niet-bestaande Schotse bands en artiesten. Van ondermeer Angus McFerguson, Urk Vurk, en Oscar Haggis worden biografieën beschreven, zodat je als lezer een goed inzicht krijgt in deze fictieve wereld.

Zonder Toeven van Gerben H. Zalms.

Zonder Toeven van Gerben H. Zalms is een sonnettenbundel met als thema ‘mijnbouw en nagerechten’ – een eclectisch geheel met veel flauwekul.

Bijzonder aan deze auteurs is dat zij niet bestaan, want deze boeken vallen onder het nieuwe literaire genre ‘überfictie’. Bij überfictie is alles fictief: auteur, titel en inhoud. En toch bestaan deze boeken echt, ze worden geschreven via http://doppelganger.ning.com/.

doppel-2.jpgUitgeverij Doppelgänger verzint eerst de naam van de schrijver, de titel en de achterflaptekst van het boek, daarna gaat een team van auteurs aan de slag om het boek te schrijven. Dit team werkt onder volstrekte anonimiteit en onder pseudoniem. Iedereen die mee wil schrijven, kan meeschrijven. Zo ontstaat überfictie: fictie van fictie. Überfictie zijn boeken die eigenlijk in romans en films gelezen moeten worden, zoals de Kahuna-burger gegeten wordt in de films van Tarantino (überburger).

Uitgever Nico Iemand: ‘Bij überfictie staat plezier voorop, plezier in ironie, dubbelzinnigheid, chaos en verwarring. En toch nemen we het heel serieus, anders zouden we niet de moeite nemen om er ook echt boeken van te maken. Boeken met een ISBN. Dit ISBN is overigens het enige wat echt ‘waar’ is in de boeken van Doppelgänger.’

+ + VOORTIJDIG EINDE PERSBERICHT (dat ik hier tegenkwam) + +

  • Heeft u uw twijfels òf wilt u meeschrijven aan volgende boeken òf een boekje kopen…
  • stel dan een nader onderzoek in op de website van Uitgeverij Doppelgänger

Dacht u dat Café Weemoed ook wel eens fictief kan zijn…

Luister naar een fragment uit het gedicht ‘Weemoed’, van Jasper Mikkers. Ook de Tilburgse dichter Cees van Raak schreef een gedicht over dit café, luister naar ‘Kwatrijn voor een Kastelein’.

(bron Cubra)Leave a Response