Airport Library – de eerste permanente luchthavenbibliotheek ter wereld – op Schiphol

hanratharchitect-1.jpg

Vandaag staat in de Volkskrant het bericht dat luchthaven Schiphol een eigen bibliotheek krijgt met de toepasselijke naam Airport Library. Volgens het ministerie van Onderwijs ‘de eerste permanente luchthavenbibliotheek ter wereld’.

De bibliotheek is vooral bedoeld als cultureel visitekaartje van Nederland, waar reizigers die tijd over hebben terecht kunnen om kennis te maken met de Nederlandse cultuur.

Bezoekers vinden er onder meer fotoboeken over Nederland, catalogi van Nederlandse musea en films over Nederlands erfgoed zoals Dutch Design, de Deltawerken en de Amsterdamse grachten, maar ook vertaalde Nederlandse literatuur.

Het initiatief voor de luchthavenbibliotheek, die Airport Library gaat heten, komt van bibliotheekorganisatie ProBiblio, de openbare bibliotheken van Amsterdam en Haarlemmermeer en de VOB, de brancheorganisatie voor openbare bibliotheken

Het ministerie van OCW stelt in 2010 twee ton beschikbaar voor dit initiatief. Airport Library wordt gevestigd aan de Holland Boulevard, pal naast de dependance van het Rijksmuseum, achter de paspoortcontrole. De bibliotheek kan dus alleen bezocht worden door mensen met een vliegticket.

Het ontwerp

Het bureau hanratharchitect uit Rotterdam heeft al in 2007 een conceptplan ontwikkeld, op verzoek van ProBiblio, voor een bibliotheek op de luchthaven. Dat ging toen niet door omdat de vereiste ruimte niet beschikbaar kwam.

In 2008 werd een tweede plan ontwikkeld.

Voor de realisatie van de Airport Library is het idee van de boekentorens uit het eerste plan als uitgangspunt gekozen, maar de uitvoering zal (gezien de afbeelding in de Volkskrant) wat minder spannend zijn dan op de afbeelding hierboven.

De afbeelding is een artist-impression, afkomstig van de website van Hanratharchitect, waar meer afbeeldingen zijn te vinden.

 • hanratharchict, Rotterdam


  • 4 Responses to “Airport Library – de eerste permanente luchthavenbibliotheek ter wereld – op Schiphol”

   1. tenaanval schreef:

    Het nieuwe ontwerp is inderdaad een stuk minder spannend dan dit van Hanrath architecten. Maar Schiphol stelde hoge eisen aan de uitstraling van de bibliotheek, die moest passen in de overige architectuur op de Holland Boulevard. Bij het persbericht op de website van ProBiblio is inmiddels een plaatje te vinden van het huidige ontwerp.

   2. boekendingen schreef:

    Dank voor je toelichting. Maar het verschil in uitstraling is wel aanzienlijk…

   3. […] Diese kulturelle Visitenkarte der Niederlande,  wird sicherlich zukünftig auch andere Flughäfen auf die Idee bringen, ähnliche Bibliotheken – oder vielmehr Mediatheken –  einzurichten. In den letzten Jahren haben aus meiner Sicht die Wartezeiten, Verspätungen und außerplanmäßige Ereignisse (bereits letztes Jahr in Thailand während der ersten Unruhen und zuletzt in München wegen eines angeblichen Bombenkoffers) zugenommen. […]

   4. […] Het artikel in de Volkskrant van vanochtend heeft veel reacties los gemaakt, op Twitter en op diverse sites en blogs, tot in het buitenland aan toe. En nu moeten we al die enthousiaste reacties nog waarmaken: we zijn hard bezig om alles op tijd af te krijgen. Ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken. Helaas hebben we alleen maar hele technische tekeningen van het ontwerp (zoals hierboven) en niet van die mooie, gladde architectenplaatjes maar geloof me: het wordt prachtig. Posted in Zonder categorie | Tagged Airport Library, bibliotheken, nieuw, Schiphol | Leave a Comment » […]

   Leave a Response