22 mei 2010 is de 100e geboortedag van Pieter Kuhn, tekenaar van de legendarische strip ‘kapitein Rob’

kuhn-1.jpg

Dat was genieten, als je weer een nieuwe ‘kapitein Rob’ in handen kreeg. De stoere zeeman, die met zijn hond Skip, op zeilschip ‘De Vrijheid’, spannende avonturen beleefde. Twintig jaar lang verschenen deze verhalen als krantenstrip in Het Parool en gingen daarna als stripboekjes in oblong-formaat over de toonbank.

In totaal werden 73 verhalen getekend door de Amsterdamse striptekenaar Pieter Kuhn, geboren op 22 mei 1910 in Amsterdam en daar overleden op 20 januari 1966.

Pieter Kuhn begon als reclametekenaar en illustrator. Aan het einde van de oorlog heeft hij de opzet voor de kapitein Rob strip bedacht, toen andere opdrachten uitbleven.

kuhn-2.jpg

Op 11 december 1945 verscheen in het Parool de eerste aflevering van Kuhns tekststrip over Kapitein Rob van Stoerem (zoals hij oorspronkelijk heette) en zijn zeilschip De Vrijheid (zie afb.).

In deze voormalige verzetskrant zou de strip tot de dood van de tekenaar, op enkele onderbrekingen na, blijven verschijnen.

De succesvolle reeks stripverhalen is tweemaal in zijn geheel opnieuw uitgebracht.

Pieter Kuhn heeft ook ongeveer 150 boeken geïllustreerd. Een selectie.

Pieter Kuhn Stichting
Op 1 januari 2009 is de Pieter Kuhn Stichting opgericht door de drie dochters van de tekenaar. Zij hebben alle originele striptekeningen en al het andere materiaal aan de Pieter Kuhn Stichting geschonken. Het is de bedoeling om middels de stichting het culturele erfgoed van hun vader onder de publieke aandacht te brengen door origineel werk ter beschikking te stellen voor het organiseren van tentoonstellingen.

Op dit moment is al dit oorspronkelijke materiaal opgeslagen in de Groninger archieven in de directe nabijheid van het Stripmuseum waar een klein deel van de permanente tentoonstelling aan de Kapitein Rob strip is gewijd.

update 21 mei 2010

De Koninklijke Bibliotheek heeft op haar website een dossier toegevoegd:
De maker van Kapitein Rob – Pieter Kuhn (1910-1966)