‘Biography in Books’ – de boekontwerpen van Irma Boom bij Bijzondere Collecties – vanaf 4 juni 2010

Van 4 juni t/m 3 oktober 2010 is bij Bijzondere Collecties van de UvA de tentoonstelling Irma Boom: Biography in Books te zien.

Het is de eerste overzichtstentoonstelling van grafisch ontwerpster Irma Boom (1960). De opvallende boekontwerpen van Boom genieten internationaal grote bekendheid en waardering. In 2003 schonk zij haar archief aan de Bijzondere Collecties. Een selectie van haar boeken is opgenomen in de vaste collectie van het MoMA in New York.

Irma Boom (1960) ontwerpt behalve boeken ook huisstijlen, jaarverslagen, postzegels en vrij werk in de openbare ruimte. Zij startte haar loopbaan bij SDU ontwerpgroep in Den Haag en begon in 1991 Irma Boom Office in Amsterdam.

boom-shv.jpgDatzelfde jaar kreeg zij de opdracht een jubileumuitgave te maken voor de multinational SHV. Dit boek, meer dan 2000 pagina’s dik, is nu een icoon van ‘Dutch Design’ (verschenen in 1996).

Voor haar werk ontving Boom tal van onderscheidingen, waaronder bekroningen bij de ‘Best Verzorgde Boeken’ en in 2001 de prestigieuze Gutenberg Preis.

De tentoonstelling ‘Irma Boom: Biography in Books’ biedt voor het eerst een breed overzicht van Booms werk: van 2010 naar het begin van haar carrière, eind jaren tachtig. Behalve bekende highlights worden ook voorstudies en ‘mislukkingen’ getoond.

Verder koos Boom nog enkele opmerkelijke boeken uit de Bijzondere Collecties die raakvlakken hebben met haar werk, waaronder oude miniatuurboekjes en Goethes kleurenleer. Het commentaar op de wanden is letterlijk van de hand van Irma Boom zelf.

boom-cat-2010.jpgCatalogus
Bij deze tentoonstelling verschijnt als begeleidende publicatie Irma Boom: Biography in Books, een meer dan 700 pagina’s tellend miniboekje in een speciaal doosje. Deze monografie (38×50 mm) met meer dan 450 afbeeldingen biedt een uitgebreid overzicht van haar werk, vanaf het begin van haar ontwerppraktijk in 1986 tot nu.

Van de oplage zijn 500 exemplaren genummerd en gesigneerd. Deze zijn uitsluitend te koop bij de Bijzondere Collecties voor bezoekers van de tentoonstelling.

Tentoonstelling vrijdag 4 juni – zondag 3 oktober 2010

  • Meer bij Bijzondere Collecties, Universiteit van Amsterdam
  • meer over het project SHV boek (met afb.)

update

05-06-2010 / Een mini-impressie (video) van de tentoonstelling en aanbeveling van Nol Verhagen, directeur universiteitsbibliotheek. (Bij Folia.nl)

09-06-2010 / Artikel in Trouw over de tentoonstelling