Krantendatabank ‘Historische kranten’ – 1 miljoen digitale krantenpagina’s uit de periode 1618 – 1940

courant-1.jpgcourant-2.jpgcourant-3.jpg

De nieuwe krantendatabank ‘Historische kranten’ van de Koninklijke Bibliotheek is vanaf 28 mei 2010 via internet voor iedereen toegankelijk.

Historische kranten is een nieuwe webdienst met één miljoen digitale krantenpagina’s uit de periode 1618 – 1940. Deze verzameling wordt in etappes aangevuld, ook met materiaal uit de periode 1940-1995. Eind 2011, als het project wordt afgesloten, zal de website uiteindelijk het totaal van acht miljoen historische krantenpagina’s bevatten.

Het is een fascinerende bezigheid om op zo’n soepele manier te speuren naar curieuze berichten, informatie voor je studie of aanvullingen voor je familiestamboom.

 • Achtergrondinformatie over het project

De oudste krant tijdelijk tentoongesteld

De oudst bewaard gebleven krant van Nederland is tijdelijk te zien bij ‘De Verdieping van Nederland’ in Den Haag.

De krant, Courante uyt Italien, Duytslandt &C, werd in juni 1618 uitgebracht en belandde via enige omzwervingen in de collectie van de Zweedse Koninklijke Bibliotheek. Ter gelegenheid van de lancering van de krantenbank ‘Historische Kranten’ is de krant nu even terug in Nederland.5 Responses to “Krantendatabank ‘Historische kranten’ – 1 miljoen digitale krantenpagina’s uit de periode 1618 – 1940”

 1. Hendrika schreef:

  Vandaag ook online: http://www.dekrantvantoen.nl/. Ik heb de site nog niet uit kunnen proberen, waarschijnlijk door veel nieuwsgierigen lijkt de site overbelast.

 2. boekendingen schreef:

  Hendrika, dank voor je aanvulling.
  (Het gaat hierbij om kranten uit het digitale archief van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, de weekbladen van NDC mediagroep en meer.)

  Met wat speurwerk blijken er al heel wat kranten online toegankelijk. 2 willekeurige voorbeelden:

  Noord-Holland
  http://www.archiefalkmaar.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=34

  Leiden
  http://leiden.courant.nu/

  Een voorbeeld van een heel groot project:
  De British Library gaat 40 miljoen krantenpagina’s digitaliseren.
  Lees hierover:
  http://archieven.blogspot.com/2010/05/40-million-historic-pages-national.html

  Groet, Hans

 3. www.ensafh.nl schreef:

  […] Ls fierder by Boekendingen […]

 4. Marlies schreef:

  Leuke website! Je kan ook bij http://www.noordhollandsarchief.org/ terecht voor een behoorlijke database aan gedigitaliseerde kranten. Daar ben je wel wat daagjes me zoet; ) Vind het Heerlijk om achter mn pc-tje door dit materiaal te snuffelen. Doe dit ook bij huidige kranten bij bijvoorbeeld http://www.kranten.tv/ en http://www.krantenenfolders.nl/. De krant van toen @ http://www.dekrantvantoen.nl/ is inderdaad ook een aanrader! Groetjes,

  Marlies

 5. boekendingen schreef:

  Dank voor je aanvulling, Marlies.

Leave a Response