‘Dicht bij Elsschot’ – expo in het Letterenhuis Antwerpen – tot 31 dec. 2010

letterenhuis-elsschot-2010.jpg

Een spraakmakende tentoonstelling geeft u een nieuwe kijk op het leven en werk van Elsschot. U maakt er kennis met Elsschot als schrijver, zakenman, bohémien en Antwerpenaar.

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder)
(Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei  1960)
.

Rond de Antwerpse schrijver Willem Elsschot circuleren een aantal mythes die zijn uitzonderlijkheid mooi in de verf zetten, maar niet altijd stroken met de realiteit. Schreef hij ‘Kaas’ echt in twee weken tijd? Was hij echt een schrijver die steeds maar schrapte, tot de naakte essentie overbleef? De tentoonstelling ‘Dicht bij Elsschot’ toont de harde feiten van de sterke verhalen.

Voor deze tentoonstelling wordt geput uit het Elsschot archief dat de Vlaamse Gemeenschap en de stad Antwerpen in 2009 verwierven. Hierdoor kan u ook kennismaken met Willem Elsschot als zakenman. Al zal de literatuurliefhebber waarschijnlijk meer voelen voor de literaire handschriften van ‘Lijmen’, ‘Pensioen’, ‘Het tankschip’ en ‘Het dwaallicht’. De handschriften plus verbeterde drukproeven tonen u hoe Elsschot een tekst herwerkte en bijstuurde.

Boek – Van Wieneke ‘t Hoen, curator van de tentoonstelling ‘Dicht bij Elsschot’, verschijnt een gelijknamig boek bij de expositie. Het telt 118 pagina’s en belooft ‘veel niet eerder gepubliceerde documenten’ te tonen, ‘aangevuld met onbekende foto’s van zijn familie en vrienden, van zijn huis en zijn stad’. (Zie bij Boeken over boeken)
Van 30 mei tot 31 december 2010 kan een breed publiek uit Vlaanderen en Nederland vernieuwd kennis maken met deze markante figuur in de Nederlandse letteren.

  • Letterenhuis Antwerpen

elsschot-festival-2010.jpgZie ook de uitgebreide impressie van de tentoonstelling bij de Papieren Man, 29 mei 2010.

De Stad van Elsschot
Deze tentoonstelling is één van de hoogtepunten in het laatste jaar van het vierjarige literair-culturele festival De Stad van Elsschot.

Dit laatste Elsschotjaar wordt geopend met het festival Tussen droom en daad op in 29 en 30 mei 2010.

Over Elsschot bij Wikipedia

Over Elsschot bij Schrijversinfo

Het Willem Elsschot Genootschap

Eerdere berichten over Elsschot bij BoekendingenLeave a Response