Biografie van schrijfster Top Naeff gepresenteerd in Dordrecht

Dordrecht 10 juni 2010 – In een geheel gevulde ‘Kunstkerk’ te Dordrecht presenteerde schrijver Gé Vaartjes zijn biografie ‘Rebel & dame’ over de beroemde Dordtse schrijfster Top Naeff (1878-1953).

naeff-1.jpg

Gé Vaartjes, die op 8 juni op deze biografie promoveerde aan de Rijksuniversiteit Leiden, hield een boeiend verhaal over het leven van deze vrouw, begeleid door een zeer fraaie diashow met foto’s uit haar privéleven en afbeeldingen van brieven en boeken.

Het geboortehuis van Top Naeff staat nog steeds aan de Nieuwe Haven in Dordrecht waar zij op 24 maart 1878 geboren werd. Zij schreef korte verhalen, romans, poëzie en toneelstukken, was redactrice bij diverse tijdschriften en kranten en recensente bij de Dordrechtse Courant. Haar beroemdste boek is Schoolidyllen dat in 1900 verscheen (en nu opnieuw is uitgebracht). Kort nadat zij tot (eerste) ereburgeres van Dordrecht werd benoemd, stierf Antonetta (Top) Naeff op 21 april 1953 aan een hartaanval.

naeff-2.jpgHet eerste exemplaar van Rebel & dame werd overhandigd aan de burgemeester van Dordrecht, drs. A.A.M. Brok.

Deze beloofde in zijn dankwoord dat hij zeker gevolg zou geven aan het verzoek van Vaartjes om in Dordrecht meer aandacht te geven aan deze beroemde schrijfster. Nu is de enige zichtbare herinnering in de stad aan Top Naeff een kleine sculptuur boven de voordeur van haar geboortehuis.

naeff-3.jpg
Het archiefcentrum Diep had een aantal vitrines ingericht met documenten en eerste drukken van de boeken van Top Naeff.

Inter Amicos speelde na de pauze de kleine eenakter Het Weerzien van Top Naeff.

De schrijver nam ruimschoots de tijd om de ter plekke aangekocht boeken te signeren en van gedachten te wisselen met de bezoekers van deze geslaagde boekpresentatie.

naeff-4.jpg

  • Gé Vaartjes (1954) publiceerde eerder (1999) een biografie van Herman de Man die genomineerd werd voor de Dordtprijs voor de Biografie en werkt nu aan de biografie over Godfried Bomans.One Response to “Biografie van schrijfster Top Naeff gepresenteerd in Dordrecht”

Leave a Response