Het ideale boek – Honderd jaar ‘private press’ in Nederland, 1910-2010

Dit voorjaar werd bekend dat er gewerkt wordt aan een tentoonstelling over de geschiedenis van de ‘private press’ in Nederland (zie bericht Boekendingen).

Het is nu zeker dat deze expositie doorgang vindt van 19 november 2010 t/m 27 februari 2011 in Museum Meermanno in Den Haag, onder de titel:

Het ideale boek Honderd jaar ‘private press’ in Nederland, 1910-2010.

In 1910 richtten drie dichters (Bloem, Greshoff, Van Eyck) de eerste Nederlandse ‘private press’ op, De Zilverdistel. Enkele jaren later kwam J.F. van Royen erbij, die in de geest van de Engelse Doves Press een eigen drukpers in zijn huis op de tweede verdieping plaatste en twee nieuwe lettertypes liet ontwerpen. Hij streefde ernaar het ‘ideale boek’ te maken, in een kleine oplage, op prachtig papier, gedrukt met de grootste zorg en versierd mooi getekende initialen.

De Heuvelpers en de Marnixpers kwamen er voor de oorlog nog bij. Vanaf de jaren zeventig nam het aantal ‘private presses’ enorm toe onder de hoede van Stichting Drukwerk in de Marge. De tentoonstelling geeft het eerste overzicht van al die persen en de specifieke Nederlandse ontwikkelingen tot aan de dag van vandaag: van idealisme naar hobbyisme, van druktechniek tot digitale techniek.

Nadere berichten over deze tentoonstelling en het begeleidende boek volgen binnenkort.One Response to “Het ideale boek – Honderd jaar ‘private press’ in Nederland, 1910-2010”

Leave a Response