Een boek van 40.000 pagina’s…

oma-2.jpg
In Londen was vorige maand ‘OMA Book Machine’ te zien, een expositie bij de AA School of Architecture, van de vele boeken die zijn gemaakt door het ‘Office for Metropolitan Architecture’ (OMA), het bureau van de bekende architect Rem Koolhaas. Veel van deze uitgaven hebben grote invloed gehad op de opvattingen binnen de architectuur.

oma-3.jpg

Een van de bekendste uitgaven was wel S,M,L,XL (1995), maar ook bijvoorbeeld Delirious New York (1978) werd wereldwijd bekend. Beide boeken zijn nog steeds leverbaar.oma-1.jpg

Blikvanger op de expositie was een boek van 40.000 pagina’s waarin het grootste deel van alle OMA-publicaties werden gebundeld tot een kolossaal boek met een lengte van 5 meter.

Het bindwerk werd verzorgd door de Nederlandse boekbinderij Rietveld in Rotterdam. De inhoud van het boek bestond uit allerlei verschillende formaten. De originele pamfletten en boeken waren ingescand, opnieuw digitaal geprint en op origineel formaat gesneden. Het papierwerk, variërend tussen A6 en A3, werd tegen elkaar aan gebonden, tot één boek. Vanwege het uitzonderlijk formaat werd het boek tijdens het productieproces gelijk op een speciaal hiervoor gefabriceerde tafel gemonteerd en met tafel en al getransporteerd naar Londen.

Eerder al maakte Rietveld een boek met 80.000 pagina’s. Dit boek omvatte alle wetten en regelgeving van de EU en werd tentoongesteld in Brussel in 2004. Ook dit project was een opdracht van OMA.

  • Meer over deze tentoonstelling (8 mei tot 4 juni 2010 in de AA School Gallery)


Leave a Response