Vijftien Nederlandse schrijvers bij toerbeurt week lang in ‘een kamer in het verleden’

kamer-verleden.jpg

Vijftien bekende Nederlandse schrijvers worden elk een week eenzaam opgesloten in een drijvende bungalow midden op het Lauwersmeer. Zonder televisie en radio, geen mobiele telefoon en geen internet.
lauwersmeer.jpgElke werkdag levert de schrijver die in de bungalow zit een radioreportage voor het programma De Avonden. Op de laatste dag vertellen zij in een interview over hun ervaringen van de afgelopen zes dagen
.

In 1996 stelde het radioprogramma ‘De Avonden’ zich de vraag: ‘Wat overkomt een mens alleen, een week lang dag en nacht opgesloten in een ruimte met alleen Internet’. Dit onder de titel ‘Een kamer in de toekomst’. Internet was dat jaar een begrip geworden. In de ‘Kamer in de toekomst’, bovenin Rotterdamse Euromast ging alle communicatie via het toetsenbord. Eénmaal per dag vertelden de schrijvers Helga Ruebsamen en Rogi Wieg hun bevindingen op de radio.

Nu, in 2010, wordt het experiment in omgekeerde vorm herhaald. Een week opgesloten, juist zonder alle huidige communicatiemiddelen.

Vanaf 6 september te beluisteren bij VPRO De Avonden.

Onder de deelnemers bevinden zich Paulien Cornelisse, Gerbrand Bakker, Tommy Wieringa, Atte Jongstra, Arjen Lubach, Nilgun Yerli en Wim Helsen.

Een kamer in het verleden vertoont ook overeenkomsten met het radioprogramma in 1971, met de naam ‘Alleen op een eiland’, waarbij de schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans allebei een week op het eiland Rottumerplaat doorbrachten en via de radio verslag deden van hun belevenissen op het Waddeneiland.

Een gedachte over “Vijftien Nederlandse schrijvers bij toerbeurt week lang in ‘een kamer in het verleden’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *