Standbeeld Hendrik Tollens in Rotterdam 150 jaar – symposium en tentoonstelling

tollens-3.jpg

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het standbeeld van de dichter Hendrik Tollens in het Park onder de Euromast te Rotterdam onthuld werd. Ter gelegenheid van dit jubileum houdt de Bibliotheek Rotterdam een tentoonstelling waar het leven en werk van Tollens centraal staat en wordt op 24 september 2010 een symposium gehouden.

tollens-2.jpg24 September 1860 onthulde Koning Willem III het standbeeld, begeleid door 260 muzikanten en zangers.

… Op het einde van deze toespraak werden de kleeden, welke het beeld nog bedekten, weggenomen, en werd het standbeeld te midden eener sierlijke decoratie zigtbaar, met het familiewapen van den dichter en de Rotterdamsche vlag daarboven, en oranje-draperiën ter wederzijden. De dichter wordt daarbij voorgesteld blootshoofds en in huisgewaad. De houding is kalm en eenvoudig. De uitvoering van den heer Strackée wordt naar waarde geroemd. Na de opvoering van het tweede gedeelte van de feestcantate heeft de feestredenaar de leden van den gemeenteraad, die zich inmiddels rondom de vorstelijke personen hadden geschaard, toegesproken, en uit naam van het vaderland het standbeeld in eigendom aan de stad opgedragen, in welke de dichter, nu tachtig jaren geleden, het eerste levensiicht aanschouwde.

(uit artikel in de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 28 sept 1860)

tollens-1.jpgDe dichter Hendrik Tollens (Rotterdam, 24 september 1780 – Rijswijk, 21 oktober 1856) werd tijdens zijn leven gezien als de grootste Nederlandse dichter van zijn tijd. Zijn poëzie prees de zegeningen van het huiselijk leven en riep op tot trouw aan God en het Vaderland. Zijn nationalistische Wien Neerlands bloed, getoonzet door Johann Wilhelm Wilms, werd zelfs tot het Nederlandse volkslied uitgeroepen.

Tentoonstelling
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het standbeeld van de dichter Hendrik Tollens in het Park onder de Euromast onthuld werd. Ter gelegenheid van dit jubileum houdt Bibliotheek Rotterdam een tentoonstelling waar het leven en werk van Tollens centraal staat.

De tentoonstelling is gedurende de maand september te zien op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek en is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden.

Symposium
Op vrijdag 24 september 2010 (op de 230ste geboortedag van de dichter) vindt een symposium, gewijd aan Tollens, plaats in het Bibliotheektheater in Rotterdam. Verschillende sprekers belichten Tollens en zijn tijd. Kijk hier voor het hele programma van deze middag.
Het symposium is gratis toegankelijk, maar vooraf aanmelden via e-mailadres: info@hettollensfonds.nl is nodig.

Organisator van het symposium is het Tollensfonds, die ook de vijfjaarlijkse Tollensprijs uitreiken. Dit jaar is de prijs toegekend aan Paulien Cornelisse voor haar boek ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’. Eerder ging de prijs naar onder meer Lodewijk van Deyssel, Louis Couperus, Anton Koolhaas, Belcampo en Jules Deelder.

De prijs, een bedrag van 1500 euro en een penning, wordt op 13 november 2010 uitgereikt tijdens het jaarlijkse lezersfeest in de Openbare Bibliotheek van Rotterdam.
De oudste literaire prijs van Nederland, de Tollensprijs, wordt tijdens het Lezersfeest op 13 november uitgereikt.

tollens-4.jpgLeave a Response