75 Jaar ‘Arendsoog’ – fandag op 18 sept. 2010

arendsoog-75.jpgArendsoog viert zaterdag 18 september zijn 75e jubilieum jaar.

In 1935 verscheen van de hand van Jan Nowee een boek dat de titel ‘Arendsoog’ kreeg. Al gauw gevolgd door het tweede deel: ‘Witte Veder’ (1936). Jan Nowee had destijds nooit kunnen bevroeden, dat het tweetal, op dat moment aan zijn pen ontsproten nog talloze avonturen zou beleven en vele miljoenen lezers, met rode oortjes van de spanning, heel veel leesplezier zou verschaffen.

Deel drie van de serie verscheen door de oorlog pas in 1949, maar daarna ging het in een heel rap tempo. Toen Jan Nowee in 1958 plotseling stierf, was hij midden in deel 20. Uitgeverij Malmberg kreeg van de erven toestemming dit deel af te laten maken door een andere auteur. Zoon Paul wilde hiervan echter niets weten en schreef in het geheim zijn eigen slot. Hij deed dit zo goed, dat huisvriend Leonard Roggeveen tegen Paul zei, dat hij niet kon zien waar Jan Nowee in het verhaal gestopt was en waar Paul verder gegaan was.

Uiteindelijk besloot Malmberg het door J. en P. geschreven deel te publiceren, waarna Paul nog 43 delen aan de serie wist toe te voegen. In totaal 63 delen, waarvan het laatste verscheen in 1993, kort na het overlijden van Paul Nowee. Testamentair heeft deze bij zijn overlijden laten vastleggen, dat er na zijn dood geen nieuwe Arendsoogboeken meer geschreven mogen worden door andere auteurs.

Dat Arendsoog nog steeds een schare trouwe fans heeft, getuige de Arendsoogwebsite met inmiddels meer dan 100.000 unieke bezoekers.

In 2005 werd de allereerste fandag gehouden. Ter ere van het jubileumjaar “75 jaar Arendsoog” vindt dit jaar de tweede fandag plaats.

Datum: zaterdag 18 september 2010
Locatie: SnowWorld Zoetermeer
Tijd: 11.00 uur – 15.00 uur

Op het programma onder meer:

11.30 uur : lezing “75 jaar Arendsoog”, door Jack Nowee
11.45 uur : presentatie jubileumboek, door uitgeverij Panda
12.15 uur : Arendsoogs drukgeschiedenis, door Wim van de Koot
12.45 uur : informatie door Company of Books (nu de uitgever van de serie)Leave a Response