Op ‘World Book Night’ zullen 1 miljoen boeken gratis worden verspreid in de UK

stapel-boeken.jpg
Engeland heeft in 2011 de primeur van een nieuwe promotie-aktie van de boekproducenten. Op zaterdagavond 5 maart 2011 zullen tijdens een landelijk evenement een miljoen boeken gratis worden weggegeven
.

De campagne wordt op 1 december a.s. gelanceerd, met steun van de BBC.

Mensen
Er worden 20.000 mensen uitgezocht, die ieder 50 boeken mogen weggeven tijdens de World Book Night op 5 maart 2011. Zij mogen zelf bepalen hoe en aan wie ze de boeken geven.

Boeken
Er worden voor deze campagne 25 titels geselecteerd. Boekhandels, uitgevers en bibliotheken is gevraagd boeken te nomineren om tot een longlist van 100 titels te komen. Een jury onder leiding van Jim Naughtie van het Radio 4 programma ‘Today’ zullen hieruit 25 boeken kiezen, waarvan er twintig zijn geschreven door levende Britse en Ierse schrijvers en vijf van auteurs, levende of dode, van overal. Het zal niet alleen ‘hoge literatuur’ zijn maar een mix van toegankelijke fictie en non-fictie.

Support
Naast een comité van toezicht onder voorzitterschap van initiatiefnemer Jamie Byng (Canongate Books) is er ook een comité van aanbeveling opgetuigd met vooral schrijvers: Margaret Atwood, Nick Cave, Dave Eggers, Antony Gormley, Seamus Heaney, Lewis Hyde, Andrew Motion, Philip Pullman, Tom Stoppard en Tilda Swinton.

“World Book Night is truly an astonishing vision! It mirrors the way books really do move in the world – from one passionate reader to another. But this one night will be white water rafting, with books!” (Margaret Atwood)

Byng legde zijn idee voor aan verschillende internationale uitgevers tijdens de Frankfurter Buchmesse en besprak mogelijke uitbreiding van het project en hij voorspelt dat in 2012 misschien wel 30 landen een World Book Night zullen hebben…One Response to “Op ‘World Book Night’ zullen 1 miljoen boeken gratis worden verspreid in de UK”

  1. […] Op ‘World Book Night’ zullen 1 miljoen boeken gratis worden verspreid in de UK | Boekendingen… boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=5036 – view page – cached Op ‘World Book Night’ zullen 1 miljoen boeken gratis worden verspreid in de UK Tweets about this link […]

Leave a Response