‘Grote Jongerenliteratuur Prijs 2010’ – de nominaties

gjp-logo-2010.jpg
De categorie ‘Young Adult’ begint steeds meer een begrip te worden in het boekenvak en bij het publiek. Dit jaar is voor het eerst een nieuwe prijs in het leven geroepen voor deze doelgroep: ‘De Grote Jongerenliteratuur Prijs’, een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds.

In juni is een jury, onder voorzitterschap van Hedy d’Ancona (oud-minister WVC) aan het werk gegaan en deze heeft uit een tachtigtal inzendingen van uitgevers, aangevuld met boeken waarvan de jury van oordeel was dat het kwalitatief hoogwaardige jongerenliteratuur is, zes boeken uitgekozen voor de shortlist.

Er zijn twee categorieën, een voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek en een voor het beste vertaalde boek. In elke categorie nomineert de jury drie titels voor de prijs. Alleen titels die in 2009 verschenen in Nederland kwamen in aanmerking.

De winnaars worden bekend gemaakt op de prijsuitreiking op vrijdag 19 november 2010 tijdens het Crossing Border festival te Den Haag. De Nederlandse of Vlaamse auteur ontvangt een prijzengeld van € 5.000,-, de buitenlandse auteur deelt zijn bekroning met de vertaler van zijn boek – ieder ontvangt € 2.500,-.

In de categorie Nederlandstalig zijn genomineerd:

young-1.jpg young-21.jpgyoung-3.jpg

In het Nederlands vertaalde titels die genomineerd zijn:

young-4.jpg young-5.jpgyoung-6.jpg

In 2011 wordt er naast de twee vakjuryprijzen ook een publieksprijs toegekend door jongeren zelf. In samenwerking met CJP wordt er vanaf voorjaar 2011 een stemcampagne georganiseerd op scholen, in bibliotheken en boekhandels en via internet.

Zie ook…

  • Literatuurplein, interview 28 juli 2010    One Response to “‘Grote Jongerenliteratuur Prijs 2010’ – de nominaties”

    1. […] ‘Grote Jongerenliteratuur Prijs 2010? – de nominaties | Boekendingen… boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=5045 – view page – cached * « Op ‘World Book Night’ zullen 1 miljoen boeken gratis worden verspreid in de UK Tweets about this link […]

    Leave a Response