Lancering website met het archief van ‘RASTER, het tijdschrift in boekvorm’

raster-logo.jpg

Twee jaar geleden werd het tijdschrift Raster opgeheven. Na dertig jaar ruimte te hebben geboden aan eigenzinnig werk uit binnen- en buitenland, kwam aan het tijdschrift (jarenlang niet weg te denken uit de Nederlandse literatuur) een einde.
Althans, in papieren vorm, want op 22 oktober 2010 wordt www.tijdschriftraster.nl gelanceerd, een digitaal archief dat de rijke geschiedenis van Raster ontsluit
.

> 22 oktober 2010 speciale avond bij Perdu: Wat was Raster?

Ter gelegenheid van de lancering van deze website komt de literaire stichting Perdu met een programma waarin het Raster opnieuw toont. Met buitenstaanders en oud-medewerkers (onder hen auteurs, vertalers en redacteuren) blikken zij terug en kijken vooruit. Wat is de erfenis van Raster? En waar vindt de ‘geavanceerde literatuur uit binnenland en vooral buitenland’, zoals H.C. Ten Berge het verwoordde, nu onderdak?

Sven Vitse opent met een beschouwing over de betekenis van Raster. Literair werk is er van Tonnus Oosterhoff en Miek Zwamborn. Zij vonden in Raster een inspiratiebron en vertellen waarom. Barber van de Pol gaat in op de vertaalruimte die Raster bood. Oud-redacteur Jacq Vogelaar houdt de website ten doop. De presentatie is in handen van Erik Lindner.

raster-1.jpgR A S T E R

In 1967 begon de schrijver H.C. ten Berge het tijdschrift Raster. In 1973 hield hij ermee op. Vijf jaar later werd het tijdschrift heropgericht als kwartaaltijdschrift in boekvorm onder redactie van Ten Berge, De Meijer, Vogelaar en J. Bernlef. Het logo van Raster wordt dat van de ronde knoppen van een schrijfmachine.

Raster heeft zich van meet af aan internationaal georiënteerd en opengesteld voor afwijkende, experimentele literatuur. Veel auteurs werden in Raster voor het eerst in het Nederlands geïntroduceerd.

Het maakte spraakmakende nummers als ‘Gestoorde teksten’ (24), ‘Vergeetwoordenboek’ (58), ‘Roman in pilvorm’ (74), ‘Meneer & Co’ (77), ‘Meneer m/v’ (79) en ‘Bestiarium’ (86/87).

Het bracht nummers rond schrijvers als Maurice Gilliams (16), Roland Barthes (17), Samuel Beckett (25), Julio Cortázar (34), Robert Musil (44), Carlo Emilio Gadda (45), Jan Hanlo (47), José Lezama Lima (50), Danilo Kiš (62), Kees Fens (64), Miroslav Krleža (73), Bert Schierbeek (76), Stefan Themerson (85), Varlam Sjalamov (88), Diderot (94), Tahar Ben Jelloun (101), Roberto Calasso (114) en Gaston Bachelard (116).

Raster heeft naast veel internationale auteurs ook veel Nederlandse auteurs voor het eerst gebracht. Gedebuteerd in Raster zijn Kees ’t Hart, Cyrille Offermans, Martin Reints, Tonnus Oosterhoff, Maria van Daalen, Marie Kessels, F. van Dixhoorn, Matthijs van Boxsel, Walter van der Kooi, Henk Simons, Frans Kuipers, Patricia de Groot. (bron Wikipedia)

Eind 2008 kondigde de redactie aan te gaan stoppen met het blad (zie o.a. bij De Papieren Man). In maart 2009 verschenen de laatste nummers. Nummer 123/124 als afscheidsnummer en als allerlaatste nummer 125 als bibliografie/index van alle verschenen nummers. Lees hierover Het Parool, Hans Renders.

raster-123_124.jpg raster-125.jpg



One Response to “Lancering website met het archief van ‘RASTER, het tijdschrift in boekvorm’”

  1. […] Lancering website met het archief van ‘RASTER, het tijdschrift in boekvorm’ | Boekendingen… boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=5047 – view page – cached Lancering website met het archief van ‘RASTER, het tijdschrift in boekvorm’ Tweets about this link […]

Leave a Response