Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2010 – ‘Congo. Een geschiedenis’ van David Van Reybrouck

reybrouck-congo-2010.jpg

De Libris Geschiedenis Prijs 2010 is gisteravond (23 oktober) uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. Paul Schnabel tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg aan David Van Reybrouck voor zijn boek ‘Congo. Een geschiedenis’.

De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, het Nationaal Historisch Museum, de NPS/VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van € 20.000.

De jury koos unaniem voor ‘Congo. Een geschiedenis’ uit een shortlist van vijf titels.

“David Van Reybrouck maakte grote indruk met de breedte van het onderwerp, dat hij beschrijft in een rijke, bijna barokke stijl. Het boek is een originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie, die archiefmateriaal, interviews en persoonlijke observaties vermengt.”

Congo. Een geschiedenis

‘Congo. Een geschiedenis’ brengt een zeer breed opgezette en allesomvattende geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie. Het boek is een onthutsende confrontatie met een voor velen te weinig bekende wereld. Het vertelt het tragische verhaal vanuit het perspectief van de Congolezen; mensen die proberen te overleven in een land dat alsmaar dieper wegzakt in uitbuiting, corruptie en burgeroorlog. Het einde is verrassend hoopvol.

‘Congo. Een geschiedenis’ staat ook op de shortlist van de Ako Literatuurprijs 2010 en kan wat mij betreft ook succesvol meedingen voor de prijs voor het mooiste boekomslag.


De shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2010 bestond verder uit:

de-nsb.jpgvrouw-des-huizes.jpg

het-geheim-van-de-telegraaf.jpg bernhard.jpg



Leave a Response