Toekomst ‘Bibliotheca Philosophica Hermetica’ weer onzeker…

De toekomst van de wereldberoemde Bibliotheca Philosophica Hermetica staat op losse schroeven. De Friesland Bank heeft voor 15 miljoen euro beslag gelegd. Oprichter Joost Ritman verkeert in grote financiële problemen.

Met deze verontrustende tekst opent een artikel (18 nov 2010) bij financieel persbureau FTM.

ritman-logo.jpgBibliotheca Philosophica Hermetica is een collectie van meer dan 20.000 handschriften en boeken, vanaf de tiende eeuw tot nu, op het gebied van de christelijk-hermetische gnosis in brede zin, bijeengebracht door zakenman-verzamelaar Joost Ritman. De verzameling behoort tot de absolute top op dit gebied.

Sinds 1984 is de bibliotheek – Bloemstraat 15, Amsterdam – opengesteld voor bezoekers en onderzoekers. Naast de bibliotheek is het Ritman Instituut ook een onderzoeksinstituut en geeft zij boeken uit. Ook worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd.

De collectie Ritman kwam uitgebreid in het nieuws toen in 1994 de ING-bank in het kader van een financieel conflict beslag liet leggen op de boeken, die toen al miljoenen waard waren. Ondanks dat de Nederlandse regering de collectie tot nationaal erfgoed had bestempeld dreigde de collectie in Londen geveild te worden. (Lees meer over deze periode in een NRC-artikel van 07-01-2000.)

De collectie werd in 1993 als bijzonder nationaal erfgoed erkend door plaatsing op de lijst Behoud Cultuurbezit. en de staat heeft in 2005 de kern van de collectie aangekocht.

Omdat in de jaren daarna de staat ook de rest van de bibliotheek voor miljoenen zou overnemen heeft Ritman een deel van het verwachte geld al geïnvesteerd. Maar de aankoop is tot nu toe uitgebleven en Ritman sloot eerder dit jaar een lening af bij de Friesland Bank, volgens ingewijden ter hoogte van 15 miljoen euro. Zijn kostbare bibliotheek diende daarbij als onderpand.

De actuele problemen zijn ontstaan omdat Ritman een van zijn pronkstukken, De Graal van Rochefoucauld, in december bij Sotheby’s in Londen ilde laten veilen. Maar omdat dat manuscript (dat 1,5 tot 2 miljoen euro waard is) bij de lening verpand was, mag hij dat niet zomaar op de markt brengen. De Friesland Bank liet daarom afgelopen vrijdag beslag leggen op de collectie voor een bedrag van 15 miljoen euro, de hoogte van de lening.

Als Ritman en de bank het geschil niet kunnen oplossen, dan dreigt deze unieke bibliotheek uit elkaar te vallen.2 Responses to “Toekomst ‘Bibliotheca Philosophica Hermetica’ weer onzeker…”

  1. […] Toekomst ‘Bibliotheca Philosophica Hermetica’ weer onzeker… | Boekendingen… boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=5229 – view page – cached * « Nationaal Documentatiecentrum Maarten ’t Hart – vanaf 25 nov 2010 in Tweets about this link […]

  2. Perkamentus schreef:

    De Staat moet doen wat ze allang had moeten doen; ook de rest aankopen. Maar ja… De huidige regering heeft niets met cultuur (‘linkse hobbies’). Ik vrees het ergste…

Leave a Response