Laatste open weekend Historische Drukkerij Turnhout op 27/28 nov. 2010

Komend weekend is – voor dit jaar – de laatste mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de Historische Drukkerij in Turnhout. Naast de historische drukpersen en materialen uit de negentiende-eeuwse drukwerkplaatsen, is er de tentoonstelling ‘Brandbaar Beeld’ te bekijken over het drukken met houtblokken en het maken van houtsneden en houtgravures.

Voor het komend jaar wordt de tentoonstellingsruimte heringericht voor het thema van 2011:  “Stop de persen! De geschiedenis van de krant.”

Centsprent / Mannekensblad

herwig-centsprent-2010.jpg

Ter afsluiting van dit themajaar heeft Herwig Kempenaers – verzamelaar en eigenaar van de Historische Drukkerij – nog een bijzonder drukproject gerealiseerd, namelijk een mannekensblad (in NL meestal centsprent genoemd) over Reinaert de Vos, gedrukt met de originele houtblokken van de Jan Frans Willems-uitgave van 1858.

Herwig heeft hiervoor (kostbaar) negentiende-eeuws handgeschept papier kunnen verwerven en het blad is eenmalig gedrukt in een oplage van 75 exemplaren. De prent is verkrijgbaar in de Historische Drukkerij voor 50 euro.



Leave a Response