‘Van cactus- tot voetbalplaatjes, Zaanse bedrijven en hun albums’ – tentoonstelling in Zaans Museum

plaatjesalbums-1.jpg
Het Zaans Museum heeft een tijdelijke expositie ingericht over de plaatjesalbums die vanaf begin 1900 werden uitgegeven en die zouden leiden tot een enorme verzamelrage.

Bij plaatjesalbums wordt direct aan Verkade gedacht. Dat is maar ten dele juist. Ook andere Zaanse ondernemingen timmerden flink aan de weg. De oogst mag er dan ook zijn. In totaal hebben zestien Zaanse bedrijven en fabrieken in het verleden plaatjesalbums op de markt gebracht om klanten aan zich te binden.

Het gaat om ruim negentig albums, uitgegeven in de periode vanaf begin 1900 tot op heden. Daarbij zitten juweeltjes op het gebied van het Nederlandse landschap en de vaderlandse geschiedenis, maar ook ongewone over de watersnood die een deel van Noord-Holland in 1916 trof of een overzichtswerk van te verzamelen cactussen en vetplantjes.

En ook nu nog kan het verzamelen van plaatjes tot een hype leiden, zoals Albert Heyn bewees in 2009 met een spaaractie van voetbalplaatjes. Dat succes werd in 2010 herhaald en de rage duurde zes weken. Ruim 500 miljoen plaatjes en 750.000 albums vonden hun weg naar de voetbalfans.

plaatjesalbums-2.jpg (foto Zaans Museum)

Van 5 november 2010 tot 13 maart 2011 in het Zaans Museum,
Schansend 7, 1509 AW Zaandam.

plaatjesalbums-3.jpg

Boek

Peter Roggeveen deed onderzoek naar de Zaanse bedrijven en hun verzamelalbums en schreef hierover een boek.

In het boek wordt aan elke fabriek/bedrijf een hoofdstuk gewijd met de historie van de onderneming (opkomst/neergang of overname) en de uitgegeven plaatjesalbums met informatie het onderwerp, de auteurs en illustratoren. Alles wordt rijkelijk voorzien van historisch zwart/wit fotomateriaal, de illustraties van de plaatjes en de albums.

Van cactus- tot voetbalplaatjes, Zaanse bedrijven en hun plaatjesalbums, 252 pagina�s, met 65 zwart-wit foto�s en 180 kleurafbeeldingen.

Het boek is te koop in de museumwinkel voor � 24,50 of te bestellen bij Stichting Uitgeverij Noord-Holland (verzendkosten � 5,50).

Een gedachte over “‘Van cactus- tot voetbalplaatjes, Zaanse bedrijven en hun albums’ – tentoonstelling in Zaans Museum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *