Tentoonstelling over sinoloog Robert van Gulik, wetenschapper en schrijver

gulik-1.jpg
Van 16 december 2010 t/m 13 maart 2011 is er in de Universiteitsbibliotheek Leiden de tentoonstelling: ‘Gao Luopei ??? – De sinoloog Robert Hans van Gulik in wetenschap en kunst’. In deze tentoonstelling komt de wetenschappelijke en artistieke betekenis van Robert van Gulik (1910-1967) aan bod.

Robert Hans van Gulik werd honderd jaar geleden geboren. Van beroep was hij diplomaat, maar daarnaast was hij één van de meest originele en creatieve sinologen van de twintigste eeuw. Hij onderscheidde zich door zijn belangstelling voor onderwerpen die toen in de academische wereld niet werden bestudeerd. In zijn carrière probeerde hij de traditionele Chinese bestuursambtenaar na te volgen, die in zijn vrije tijd ook kunstenaar en geleerde was. Hij combineerde graag de studie met de praktijk: hij bestudeerde een onderwerp en leerde tegelijk een vaardigheid, zoals het bespelen van de Chinese luit, het beoefenen van kalligrafie, het snijden van zegels en zelfs het houden van apen.

Het grote publiek kent hem als de schrijver van de beroemde ‘Rechter Tie’ detectiveromans. In de wetenschap is hij vooral bekend om zijn baanbrekend werk over de geschiedenis van de seksualiteit in China.

In 1977 werd de Chinese bibliotheek van Robert van Gulik aangekocht door het Sinologisch Instituut van de Universiteit Leiden; nu is het onderdeel van de East Asian Library. Veel van de nu tentoongestelde objecten zijn beschikbaar gesteld door de familie Van Gulik.

Gratis toegang tijdens de openingsuren van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

  • Pagina over tentoonstelling op website UB Leiden

– Webtentoonstelling – De online catalogus van de tentoonstelling door Koos Kuiper en Willemijn van Noord is vanaf 16 december 2010 beschikbaar via de Digital Special Collections van de Universitaire Bibliotheken Leiden.


Over Robert van Gulik / Rechter Tie

– Meer bij Wikipedia | Schrijversinfo |

– De Rechter Tie-romans zijn in 29 talen vertaald en er zijn over de hele wereld enkele miljoenen exemplaren van verkocht.

Website Rechter Tie | Judge-dee.com

– Speciale uitgave van Boekerij De Graspeel: Gedenkboek Robert van Gulik 1910-2010

– Momenteel zijn Nederlandstalige boeken van Robert van Gulik alleen tweedehands verkrijgbaar.

– Wel zijn er een flink aantal Engelse en Duitse titels te koop (link gaat naar bol.com).



4 Responses to “Tentoonstelling over sinoloog Robert van Gulik, wetenschapper en schrijver”

  1. Henri Drion schreef:

    Twee Rechter Tie romans zijn weer uitgegeven door de Ravenberg Pers. Zie http://www.ravenbergpers.nl/page2/page2.html

    Andere boeken worden opnieuw uitgegeven door Orchid Press in Bangkok.
    Zie http://www.orchidbooks.com/books_by_author.html#v
    4 titels zijn beschikbaar. De 5e zou al jaren geleden uitgekomen zijn. Uiteindelijk zou het dit jaar worden, maar de situatie in Thailand maakte dat weer (tijdelijk?) onmogelijk.

  2. boekendingen schreef:

    Die boeken van de Ravenberg Pers zijn vlgs mij inmiddels ook weer uitverkocht.

    Maar ik heb inderdaad alleen op de Nederlandse titels gelet. Anderstalige versies zijn nog wel nieuw te koop. Ik heb in het bericht een link gemaakt naar bol.com voor Engelse en Duitse titels.

    Bij Amazon.com is ook van alles te vinden (voor soms flinke prijzen!!).
    http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=%22robert+van+Gulik%22&x=8&y=16#/ref=sr_pg_1?rh=n%3A283155%2Ck%3A%22robert+van+Gulik%22&keywords=%22robert+van+Gulik%22&ie=UTF8&qid=1291741110

  3. […] Tentoonstelling over sinoloog Robert van Gulik, wetenschapper en schrijver | Boekendingen… boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=5301 – view page – cached Tentoonstelling over sinoloog Robert van Gulik, wetenschapper en schrijver Tweets about this link […]

  4. Ardi Seij schreef:

    Robert van Gulik verzamelaars opgelet. Graag breng ik u de huidige Catawiki boekenveiling onder de aandacht alwaar we een zeer bijzonder item van Robert van Gulik aanbieden. Het betreft een Gesigneerd exemplaar van The Given Day, met een handgeschreven opdracht. De veiling loopt tot woensdag 30 oktober 2013.

    Zie: http://veiling.catawiki.nl/kavels/211675-gesigneerd-robert-van-gulik-the-given-day-an-amsterdam-mystery-with-seven-blueprints-1964

Leave a Response