Nieuwe portal voor digitale collectie jeugdboeken – www.onzekinderboeken.org

dbnl-kinderboeken.jpg

Op 9 december 2010 is www.onzekinderboeken.org van start gegaan, een samenwerkingsproject van DBNL, Bibliotheek Rotterdam, Stadbibliotheek Haarlem, Koninklijke Bibliotheek en andere collectiehoudende instellingen op het terrein van de jeugdliteratuur.

Deze website biedt toegang tot volledige, gedigitaliseerde versies van kinderboeken en prentenboeken. Momenteel is er alleen nog materiaal van Stadsbibliotheek Haarlem, Bibliotheek Rotterdam en DBNL beschikbaar, bij elkaar meer dan 7000 titels. Begin 2011 volgt de bijzondere selectie ‘De 1000 mooiste uit de periode 1840-1950’. De website is een integraal onderdeel van de Digitale Bibliotheek Nederlandse Letteren (DBNL)
Binnen vijf jaar wordt de website uitgebouwd tot ca. 20.000 titels en op termijn komen daar kinder- en jeugdboeken van na 1950 bij.

Een schat aan informatie is ook te vinden in het onderdeel ‘De jeugdliteratuur in honderd artikelen’, waarin een redactie een keuze heeft gemaakt uit artikelen die naar haar opvatting ‘representatief, belangrijk, baanbrekend, ‘klassiek’ dan wel geruchtmakend geacht mogen worden voor het jeugdliteratuuronderzoek in het algemeen of voor een deelgebied daarvan’.



Leave a Response