(T) Letterkundig Museum op de schop

lm-logo.jpg22 januari 2007 > Zoals al eerder vermeld gaat het Letterkundig Museum in Den Haag een tijd dicht voor een grondige vernieuwingsronde. Inmiddels is er meer bekend van de plannen.

> Letterkundig Museum breidt uit met 500 vierkante meter
> Nationale Schrijversportrettengalerij museaal geëxposeerd
> Kinderboekenmuseum twee keer zo groot

Vanaf 1 augustus 2007 wordt het Letterkundig Museum ingrijpend worden gerenoveerd. Deze verbouwing levert 500 vierkante meter extra expositieruimte op en maakt het mogelijk de Nationale Schrijversportrettengalerij, die inmiddels uit 500 schilderijen bestaat, voor het eerst museaal ten toon te stellen en de omvang van het Kinderboekenmuseum te verdubbelen.

Na de verbouwing maken de twee huidige vaste opstellingen plaats voor twee geheel nieuwe permanente tentoonstellingen: een Pantheon met de top 100 uit de gehele Nederlandstalige literatuur en een nieuw Kinderboekenmuseum. Beide tentoonstellingen zullen najaar 2008 worden opengesteld.

Achterliggende gedachte van de ingrijpende reorganisatie is, dat er een museum zou moeten zijn dat gewijd is aan de gehele Nederlandstalige literatuur, vanaf Veldeke en Hadewych tot W.F. Hermans en Gerard Reve. Met inbegrip dus van de Vlaamse. In dat Pantheon moeten mensen terecht kunnen die in kort bestek kennis willen maken met de hoogtepunten uit onze literaire cultuur in de brede zin van het woord.

De levende schrijvers zullen aan bod komen in breed opgezette tijdelijke tentoonstellingen en geëxposeerd worden in de Nationale Schrijversportrettengalerij. Daarnaast zullen naar aanleiding van actuele literaire gebeurtenissen (P.C. Hooft-prijs, Boekenweek, eredoctoraat bij voorbeeld) regelmatig kleine tentoonstellingen worden ingericht.



Leave a Response