Eerbetoon aan grafisch ontwerper Anthon Beeke – tentoonstellingen, documentaire, boeken

beeke-1.jpgbeeke-2.jpgbeeke-5.jpgbeeke-6.jpgbeeke-3.jpgbeeke4.jpg

Anthon Beeke (Amsterdam, 11 maart 1940) is een belangrijk Nederlands grafisch ontwerper. Hoewel zijn naam bij het grote publiek niet algemeen bekend is heeft toch bijna iedereen werk van hem onder ogen gehad. Hij maakte spraakmakende affiches voor theatergezelschappen als Zuidelijk Toneel/Globe, Toneelgroep Amsterdam en de KunstRai. Maar hij ontwierp ook advertenties, tijdschriften, boeken, postzegels en verpakkingsmateriaal. Het meest bekend van hem is wel het ‘blote meisjes alfabet’, in 1970 uitgegeven in de serie Kwadraatbladen van steendrukkerij De Jong & Co.

in 1963 begon hij als zelfstandig ontwerper in Amsterdam. Na dertien jaar zelfstandig gewerkt te hebben, werd Anthon in 1976 adjunct-directeur van het gerenommeerde ontwerpbureau Total Design en in 1989 begon hij zijn eigen ontwerpbureau studio anthonBeeke.

Toen hij vorig jaar 70 werd is hij gestopt met de studio, maar hij gaat vooralsnog door met werken als grafisch ontwerper in de studio, die hij heeft ingericht in zijn woonhuis.

Zijn 70e verjaardag is vorig jaar gevierd met een groot feest in ‘pakhuis De Zwijger’, maar ook dit jaar is er nog de nodige aandacht voor deze veel gelauwerde ontwerper.

++ Van 16 januari tot 7 maart 2011 presenteert De Affiche Galerij, in de tramtunnel onder het Spui in Den Haag, “Striker – 50 jaar affiches van Anthon Beeke”. Zestig van zijn spraakmakende affiches geven een beeld van zijn kunnen.

++ Met een tentoonstelling in Museum Jan van der Togt in Amstelveen, van 4 februari tot en met 13 maart 2011, wordt Anthon Beeke geëerd. Er wordt vroeg werk uit eind jaren 70 getoond, waaronder spraakmakende affiches. Een deel van deze affiches wordt in beperkte oplage, slechts acht drukken per afbeelding, verkocht, genummerd en gesigneerd.
++ De AVRO komt binnenkort met een documentaire over Anthon Beeke.

++ Verder verschijnen dit jaar twee boeken, een monografie over Anthon Beeke bij uitgeverij 010 en een boek over zijn blote meisjes alfabet, vormgegeven door René Knip.Leave a Response