Boekhandel ‘Shakespeare and Company’ – Parijs

shake1.jpg

Hartje Parijs, in het Quartier Latin, is de boekwinkel ‘Shakespeare and Company’ te vinden.
Het bijzondere van deze boekwinkel is dat aankomende schrijvers er tijdelijk een thuis vinden. In ruil voor werkzaamheden in de winkel krijgen ze gratis onderdak.
De boekwinkel werd in 1951 door George Whitman geopend, een Amerikaan die na de WO II in Parijs bleef hangen. Op zijn vele trektochten door Zuid-Amerika werd hij getroffen door de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking die hem vaak onderdak en voedsel aanbood. Dit maakte veel indruk op hem en hij besloot met zijn boekwinkel een toevluchtsoord te creëren voor aankomende schrijvers.

Over deze winkel en zijn negentigjarige eigenaar is een mooie documentaire (52 minuten) te zien onder de titel “Portrait of a Bookstore as an Old Man”, gemaakt door Gonzague Pichelin en Benjamin Sutherland.*

De zaak wordt nu gerund door dochter Sylvia Whitman en is nog altijd volop in bedrijf. De winkel is elke dag open van 12 uur ’s middags tot 12 uur ’s nachts. Een kort videofilmpje over de winkel in de huidige staat is te zien op de site KRO citytrips bij ’tip 4′.

De oorspronkelijke Shakespeare and Co werd geopend in 1919 door Sylvia Beach (1887-1962) in Quartier Latin (op een ander adres dan de huidige Shakespeare). Beroemd geworden door de aanwezigheid van Ernest Hemmingway, Ezra Pound, James Joyce en vele anderen die er vaak te vinden waren. Deze winkel sloot de deuren in 1941.

Site: shakespeareco.org
Adres: 37, Rue de la Bûcherie – tegenover de Notre Dame
Openingstijden: Dagelijks geopend van 12.00u tot 00.00u

(* tip van Bibliophile Bullpen.)5 Responses to “Boekhandel ‘Shakespeare and Company’ – Parijs”

 1. R.R. Ramjatan schreef:

  When I first heard of this bookstore my eyes lit up.. A place where aspiring writers can read and write and focus on nothing else. It’s my personal heaven and in this lifetime I would like to write my first novel there..

  Rani.

 2. Veerle Bueds schreef:

  I would like to visit/work/stay in the bookshop. How do I tackle this? Can I just pop in? DO I have to book beforehand? What kind of work do you expect me (and my friend) to do? How many hours a day?
  Could you please send me some information?
  Je parle aussi le Français 🙂 Ce sera possible de m’informer prochainement? Merci d’avance,
  Veerle Bueds, Belgique

 3. boekendingen schreef:

  Veerle, you have to send your request by email to:
  news@shakespeareandcompany.com
  Good luck!!

 4. Sylvia Peelen schreef:

  Mesdames lecteur,
  Pouvez-vous m äider avec un calendrier 2011/2012
  Ecole,
  Mon fils est I”apprentissage de la langue Francaise
  et tiens encourager cette
  Cést une je tiens a vous entendre ou vous pouvez m ‘aider
  sincerement,
  Sylvia Peelen

 5. Sylvia Peelen schreef:

  Mesdames lecteur,
  Pouvez-vous m äider avec un calendrier 2011/2012
  Ecole,
  Mon fils est I”apprentissage de la langue Francaise
  et tiens encourager cette
  Cést une je tiens a vous entendre ou vous pouvez m ‘aider
  sincerement,
  Sylvia Peelen

Leave a Response