Gentse kloosterbibliotheek zoekt geld voor restauratie plafondschilderingen

“Misschien wel de allermooiste bibliotheek van Gent ligt verscholen achter de muren van het augustijnenklooster in de Academiestraat. Helaas schilferen de plafondschilderingen door een brand en vochtinsijpeling al tientallen jaren af. Een restauratie dringt zich op. U kan daarbij helpen.”

gent-kloosterbib.jpgZo begint een artikel, vandaag bij Nieuwsblad.be, waar de precaire toestand van de plafondschilderingen wordt geschetst. Het gaat hierbij om de bibliotheek in het St. Stefanusklooster, gebouwd rond 1719 en het plafond werd beschilderd door Philippe Charles Marissal (1698-1770).

Door een brand in 1838 en langdurige lekkages is er nauwelijks nog iets zichtbaar van de schildering. De vochtproblemen zijn inmiddels opgelost maar voor verdere restauratie ontbreekt de benodigde 700.000 euro. Dit niet geringe bedrag zal door sponsors en particuliere bijdragen moeten worden bijeengebracht.

Filmvoorstelling

U kunt dit weekend ook een bescheiden bijdrage leveren door te gaan kijken naar het docudrama D’Oude Abdij van Drongen, een film van regionaal kunstschilder-cineast Wally Van De Velde over de bewogen geschiedenis van de abdij.

De film wordt dit weekend twee keer vertoond in het klooster in de Academiestraat 1 in Gent, zaterdag om 19.30 uur en zondag om 17 uur. Toegang: 7 euro. De opbrengst gaat naar de restauratie van de bibliotheek van het klooster.

  • meer over het klooster



Leave a Response