Resurrectio Tollens – na 50 jaar nieuw grafbeeld voor dichter Hendrik Tollens

tollens-sokkel.jpg
tollens-grafbeeld.jpg De lege sokkel achter de Oude Kerk in Rijswijk.


Hendrik Tollens (1780-1856) was de bekendste Nederlandse dichter in de eerste helft van de 19de eeuw. Zijn gedichten vonden aftrek onder brede lagen van de bevolking en zijn gedichtenbundels verschenen in talloze drukken. De laatste jaren van zijn leven woonde Tollens in Rijswijk in huize Ottoburg (nu Museum Rijswijk) in de Herenstraat. Tollens werd begraven op het kerkhof bij de Oude Kerk te Rijswijk en in 1860 werd er een monument op zijn graf geplaatst (foto rechts).

Na Tollens’ dood raakte zijn werk in vergetelheid. Met het beeld op zijn graf gebeurde iets dergelijks. Het takelde zodanig af dat in 1960 besloten werd het weg te halen. De achtergebleven sokkel zou symbool kunnen staan voor het werk van Tollens dat tegenwoordig vrijwel is vergeten. Sic transit gloria mundi, oftewel: zo vergaat ‘s werelds roem.

(bron tekst/foto Provinciaal Historisch Centrum)

Resurrectio Tollens

Vier jaar geleden nam Ruud Poortier, voorzitter van de Vrienden van de Oude Kerk, het initiatief om een nieuw beeld op de sokkel te krijgen. Zijn inspanningen hadden succes en het nieuwe beeld zou in december vorig jaar – het Tollensjaar – worden onthuld. Door het strenge winterweer moest dit worden uitgesteld, maar nu zal de inwijding van het nieuwe beeld toch gaan plaatsvinden.

uitnodiging

Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Oude Kerk Rijswijk nodigt u van harte uit getuige te zijn van de inwijding van het nieuwe beeld op het graf van HENDRIK TOLLENS CZ.,

gelegen op de begraafplaats achter de Oude Kerk van Rijswijk ZH. De oorspronkelijke datum is inderdaad door de weersomstandigheden onmogelijk gebleken! Wij ontvangen u daarom graag op

Zondag 6 maart 2011 om 14.30 uur
in het Museum Rijswijk (het Tollenshuis), Herenstraat 67.

Er zullen passende woorden worden gesproken en we nodigen de gebroeders Kolff, nazaten van de dichter, uit de onthullende handeling te verrichten. De Stichting draagt het beeld over aan de gemeente Rijswijk en ten slotte heffen wij het glas op Tollens’ voortdurende nagedachtenis.

tollens-museum.jpg

Het woonhuis van Tollens in Rijswijk, nu Museum Rijswijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *