Boek en Plaat – Europese boekillustratie ten tijde van Lucas van Leyden – tentoonstelling UB Leiden

ub-leiden1.jpg
De Universiteitsbibliotheek Leiden organiseert van 17 maart t/m 19 juni 2011 de tentoonstelling ‘Boek en Plaat. Europese boekillustratie ten tijde van Lucas van Leyden’. Aan de hand van een vijftigtal bijzondere drukken vervaardigd in de  Nederlanden, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië gaat deze tentoonstelling in op de ontwikkelingen van het geïllustreerde boek tijdens de jaren 1490-1540.

In de jaren 1490-1540 ontwikkelde het gedrukte boek zich tot een volwaardig vervanger van het handgeschreven boek. Illustraties speelden daarbij een doorslaggevende rol. De boekproductie was bij uitstek internationaal en kunstenaars uit heel Europa ? onder wie Albrecht Dürer en Lucas van Leyden — leverden hun bijdragen.

Deze tentoonstelling presenteert geïllustreerde bijbels en devotionele teksten, wetenschappelijke werken over het menselijke lichaam en de natuur, militaire verhandelingen en atlassen, historische kronieken, fabels en romans. De boeken zijn afkomstig uit de rijke collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Bibliotheca Thysiana.

Gratis toegang tijdens de openingsuren van de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27.

  • Boek en Plaat – Europese boekillustratie ten tijde van Lucas van Leyden

Lucas van Leyden

Lucas van Leyden (1494-1533) was een Noord-Nederlands schilder, tekenaar, (koper)graveur, maker van houtsneden en etser. Hij wordt gerekend tot één van de grootste graveurs uit de kunstgeschiedenis.

Naast de tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek Leiden worden er nog twee tentoonstellingen aan deze kunstenaar gewijd.
Hare Majesteit de Koningin opent op zaterdag 19 maart in Museum De Lakenhal de tentoonstelling ‘Lucas van Leyden en de Renaissance’. De grootschalige tentoonstelling, die van 20 maart t/m 26 juni 2011 te zien is in De Lakenhal, is in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam tot stand gekomen.

In het Rembrandthuis in Amsterdam isvan 20 maart t/m 19 juni 2011 de tentoonstelling Rembrandt & Lucas van Leyden.

Rembrandt bezat het volledige prentwerk van Lucas van Leyden. Rembrandt heeft zich hierdoor merkbaar laten inspireren. Het Rembrandthuis zal werk van Rembrandt en Lucas van Leyden naast elkaar tonen om de invloed van de 16de-eeuwse kunstenaar op Rembrandt inzichtelijk te maken.



Leave a Response