Tentoonstelling: Machtige Boeken! De Librije van Edam en de Reformatie / tot 23 oktober 2011

edam-tento-2011.jpg

Tentoonstelling: Machtige Boeken! De Librije van Edam en de Reformatie
28-03-2011 – Vanaf 2 april vindt in het Edams Museum de tentoonstelling Machtige Boeken! plaats, gemaakt in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De KB heeft sinds 1934 de boeken uit de Librije – de oude bibliotheek – van de Grote Kerk in Edam in bruikleen. Op de tentoonstelling is een aantal daarvan te bewonderen
.

museum-edam.jpgIn 1572 vond de reformatie in Edam en omstreken plaats en dat betekende het einde van het katholieke tijdperk voor de Grote kerk.
De altaren en de beelden werden verwijderd en de Librije werd door de nieuwe dominees maar matig voorzien van nieuwe lectuur. Eeuwenlang zijn de kostbare boeken bewaard op de zolder van de kerk, een plaats waar vocht en houtwormen vrij spel hadden. Verscheidene boeken hebben dan ook ernstige schade opgelopen. Pas in 1934 kwam men tot het besef dat deze collectie een betere plek verdiende.

De boeken werden langdurig in bruikleen gegeven aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Onlangs is het bruikleen opnieuw verlengd, aanleiding voor het Edams museum (foto) om hier een thema-expositie aan te wijden.

Niet alle boeken zullen getoond worden, maar er is een selectie gemaakt, met als onderwerp ‘DE REFORMATIE’.

Librije tijdelijk te bezoeken
Daarnaast is een bezoek aan de bijzondere Librije in de Grote Kerk mogelijk. Hier lagen vroeger de boeken ‘aan de ketting’ om diefstal te voorkomen. In de kerk werd ook onderwijs gegeven wat te zien is aan kindertekeningen die in de boeken zijn teruggevonden. Ook zijn er bezittersaantekeningen gevonden, waardoor van een aantal boeken duidelijk is hoe ze in de Librije zijn gekomen.

updateOne Response to “Tentoonstelling: Machtige Boeken! De Librije van Edam en de Reformatie / tot 23 oktober 2011”

  1. Bert kuipers schreef:

    Kunt u de wijzigingen in de loop van de 20 e eeuw aan de gevel van de librije verklaren. Waarom zijn de houten vensters versmald en waartoe de schoorsteen rechts vd topgevel? Was daar verklarende documentatie voor?
    Bert Kuipers, Rotterdam

Leave a Response