‘Schrijverspad Veluwezoom’ – nieuwe gids voor liefhebbers van literair wandelen

veluwezoom.jpg
Een literaire en toeristische voettocht van Rhenen naar Dieren langs bijna honderd schrijverslocaties. Dat is het boek Schrijverspad Veluwezoom van auteur Bert van Dorsten. Het boek wordt volgende week gepresenteerd.

Het wandelboek beschrijft een voettocht van 70.4 km in etappes van ongeveer 14 km in 5 dagen en bevat 26 topografische kaarten. Over het hele traject worden bijna 100 schrijverslocaties aan elkaar gekoppeld. Het voetpad loopt over de stuwwal van de zuidelijke Veluwezoom, langs de rivieren Nederrijn en IJssel.

Ooit lag er van Rhenen tot Dieren een gordel van 92 landgoederen. Daar is nog veel van over in de vorm van landschapsparken, landgoederen en expositietuinen. Over 36 culturele objecten langs de route, zoals kastelen, markante gebouwen, kunstobjecten, bijzondere wijken en antieke begraafplaatsen wordt informatie gegeven. Eten, drinken, vervoer en slapen krijgen ruime aandacht.

Wandelaars zullen verder kennis maken met de schrijflocaties van 39 auteurs van nationale bekendheid uit heden en verleden en verteld wordt wat hen hier heeft gebracht.

De schrijvers worden achterin de gids verder besproken. Bijvoorbeeld  Simon Carmiggelt, Louis Couperus, Hella Haasse, Hans Dorrestijn, Rutger Kopland, Tomas Ross, Jan Siebelink en Voltaire.

Dichters en schrijvers maken de ziel bewoonbaar en leggen de wereld aan onze voeten. Ze gidsen ons door het leven en tegelijk ook door het landschap.

De gids wordt 270 pagina’s dik, in full colour uitgevoerd, ingenaaid en komt uit bij drukkerij Manta in Zetten. Vormgever is Jos van Doorn, Slijk-Ewijk. De gids is voor 16,50 euro verkrijgbaar in alle boekwinkels van de Veluwezoom of per post te bestellen via www.schrijverspad-veluwezoom.nl (geen extra verzendkosten).

– Bert van Dorsten (Wageningen) is neerlandicus. Hij was als zodanig verbonden aan het Marnixcollege te Ede, maar is nu gepensioneerd. Hij is een fervent wandelaar en een liefhebber van de natuur. Zeven jaar geleden, in 2004, startte hij het project dat zou leiden tot het Schrijverspad Veluwezoom.

– Een voorbeeld van de zorgvuldigheid die dit project omgeeft: een aantal terrassen lang de route hebben het predicaat leesterras gekregen. Je hoort er geen verkeerslawaai, je zit midden in de natuur of aan water, en er zijn prettige stoelen waarin je even iets langer kunt uitrusten en lezen. Het bedienend personeel kent de term. De toekenning van het predicaat is met de directie afgestemd. Als u er een bestelling plaatst met het woord ‘literair’ ervoor en zwaait met uw gids, dan krijgt u een literaire verrassing die te maken heeft met de auteur uit de omgeving die is geadopteerd.

Presentatie
De presentatie van het boek Schrijverspad Veluwezoomvindt plaats op zaterdagmiddag 16 april om 15.00 u in de bibliotheek van Wageningen. Die duurt ongeveer een uur. De gids is daar te verkrijgen voor € 14,-.

marissing-portretten.jpg
In het boek staan een aantal schrijverscartoons van Louis van Marissing.

meer literair wandelen bij BoekendingenLeave a Response