Collectie Vlaamse klassiekers bijeengebracht in Provinciaal Bibliotheekcentrum van Antwerpen

Ludo Helsen (CD&V), gedeputeerde van Cultuur van de provincie Antwerpen heeft zich sterk gemaakt voor een permanent beschikbaar literair pantheon, met de opening van de Vlaamse Klassiekersbib wordt zijn droom werkelijkheid.

Toen Helsen jaren terug in de provinciale bibliotheek van Noord-Brabant een schatkamer van 30.000 Nederlandse literaire klassiekers aantrof, wou hij een analoog Vlaams literair bestand uitbouwen voor de openbare bibliotheken in de provincie Antwerpen. Op vrijdag 27 mei is het eindelijk zover en heeft hij van 155 Vlaamse schrijvers – van Eugeen Zetternam tot Tony Bergmann, van Maurits Sabbe tot Herman Teirlinck – tientallen boeken voorradig in het Provinciaal Bibliotheekcentrum te Ranst.

De feestelijke opening vrijdagavond van de bibliotheek met werken van klassieke Vlaamse auteurs is de start van een cultuurweekend rond het kasteel waarin het Provinciaal Bibliotheekcentrum is gevestigd.

Prof. Emeritus Joris Gerits geeft een lezing over de klassiekers, ’ De schouders waarop wij staan’. De muzikale omlijsting gebeurt door chansonnière Ariadne Van den Brande en pianist Alano Gruarin. Zij brengen op 27 mei een programma met het betere lied, volledig opgebouwd rond het thema van de Vlaamse klassiekers.



Leave a Response