Fototentoonstelling over Vlaamse Erfgoedbibliotheken

 

Op 28 mei 2011 opent in de Provinciale Bibliotheek Limburg de nieuwe fototentoonstelling ‘Erfgoedbibliotheken’. Dertig verrassende beelden onthullen de verborgen kantjes en schatten van twaalf erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. De tentoonstelling zal de komende maanden op verschillende locaties gratis te bezoeken zijn.

Erfgoedbibliotheken dragen zorg voor ons gedrukt, geschreven en gedigitaliseerd erfgoed. In hun verzamelingen vinden we niet alleen prachtig verluchte handschriften of zeldzame incunabelen in kostbare boekbanden. Ook historische krantencollecties, prenten en zelfs e-books behoren tot hun patrimonium. Dankzij hun inspanningen zijn deze literaire, culturele en wetenschappelijke collecties toegankelijk voor huidige lezers en blijven ze ook bewaard voor de volgende generaties. Dit is geen eenvoudige opdracht, maar gelukkig maken vele handen het werk licht. De bibliothecaris, de magazijnier, de conservator, de catalograaf, de boekbinder… allen dragen ze hun steentje bij. Hun werk en het erfgoed dat dagelijks door hun handen gaat werd op vraag van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in beeld gebracht door Brusselse fotograaf Stefan Tavernier.

“Stefan Tavernier kon zich enthousiast storten op de fotografische ontdekking van ruimtes met een zeer specifieke identiteit, waar slechts weinigen toegang toe hebben. Zoals in een beeldverhaal laat Tavernier de talrijke medewerkers en gebruikers optreden als personages in geënsceneerde beelden. Het resultaat werd een meeslepende beeldenreeks rond een verborgen wereld van locaties, erfschatten, handelingen en technieken. Achter elk beeld schuilt een boeiend en tot nu toe weinig bekend verhaal dat u iets meer laat ontdekken over onze erfgoedbibliotheken.”

‘Erfgoedbibliotheken’ zal eerst te zien zijn in de Provinciale Bibliotheek Limburg waar de expo opent op 28 mei. Van 1 juli tot 27 augustus staat ‘Erfgoedbibliotheken’ in de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Harelbeke waarna ze doorreist naar Bibliotheek Kris Lambert in Oostende.

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek is een netwerk van erfgoedbibliotheken dat op vraag van de Vlaamse overheid werd opgericht door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de Openbare Bibliotheek Brugge, de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt en de universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven.



Leave a Response