‘Omslag! 85 jaar VPRO Gids’ – Graphic Design Museum Breda

Opvallend, mooi, gek, confronterend, heftig en vooral herkenbaar zijn de duizenden ontwerpen van covers van de VPRO Gids. Wat begon als het Protestants kerkblad Vrije Geluiden groeide uit tot een stoer tijdschrift gekoppeld aan de meest eigenzinnige en cultuurbewuste omroepvereniging van Nederland.

De VPRO – die deze maand zijn 85-jarig bestaan viert – signaleert, analyseert en experimenteert dwars door alle media heen. Altijd de blik vooruit. Met humor en visie heeft de VPRO veel invloed gehad op het culturele klimaat in Nederland. De omroep met lef die ook vormgeving een plek gaf toen andere dat nog niet deden; in de gids, op tv en digitaal.

Inmiddels zijn de covers van de VPRO Gids een icoon van het Nederlands design. Eigenzinnig ontwerp waarbij de mening van de ontwerper ertoe doet! Politieke observaties, maatschappelijke trends, pionierende bezigheden, humor en schoonheid werden op karakteristieke wijze verbeeld.

Tentoonstelling – Het Graphic Design Museum in Breda presenteert de meest opvallende en spraakmakende covers om terug te blikken naar een tijd waar het tijdschrift een centrale positie in de media vertegenwoordigde: Omslag! 85 jaar VPRO Gids, van 12 juni – 28 augustus 2011.

Boek – Eind mei 2011 verschijnt een boek met een ruime selectie uit de vaak spraakmakende omslagen van de VPRO-programma-gids: VPRO Gids Covers; een kleine geschiedenis van de VPRO-vormgeving aan de hand van 100 en enige gidsomslagen van 1926 tot nu, samengesteld door Piet Schreuders en Beate Wegloop.

Cover van de eeuw – Op deze pagina zijn alle vpro covers te bekijken. Bovendien kunt u tot 1 juli 2011 stemmen op het omslag dat naar uw mening het predikaat ‘Cover van de eeuw’ verdient.2 Responses to “‘Omslag! 85 jaar VPRO Gids’ – Graphic Design Museum Breda”

  1. Hendrika schreef:

    Het boek heb ik besteld, want ik verwacht dat de cover met ons – gouden – kalf erin zal staan – http://boerin.web-log.nl/koetjesenkalfjes/2010/02/slagroom-op-de.html. De covers zijn altijd verrassend en bijzonder van vormgeving.

  2. boekendingen schreef:

    Leuke bijdrage, Hendrika. Bedankt.

    Wie heeft er nog meer persoonlijke verhalen/ervaringen m.b.t. VPRO-covers?

Leave a Response